23948sdkhjf

Plejehjemslivet er bedre end sit rygte

Ny SFI-rapport: De ældre oplever livskvalitet på plejehjemmene
Når enkefru Olsen flytter på plejehjem, er der stor sandsynlighed for, at hun oplever en livsstilsforbedring. Det fremgår af en ny undersøgelse, som SFI netop har publiceret. Måske smager Erna Olsens mad bedre, når hun ikke skal spise den alene - og måske får hun ligefrem mere lyst til at spise. I hvert fald viser undersøgelsen fra SFI, at de ældre får det bedre, når de flytter på plejehjem. De ældre får generelt en bedre livskvalitet, når det gælder grundlæggende behov som personlig pleje, boligforhold og rengøring samt mere overordnet muligheden for at leve et værdigt liv. De ældres livskvalitet forbedres også i forhold til mad og drikke, tryghed i hverdagen og kontrol over det daglige liv.

En ud af hundrede

Langt de fleste får det altså bedre i en plejebolig, men ikke alle. Omkring 'en ud af hundrede ældre får således ikke opfyldt deres behov i forhold til enten bolig, mad og drikke, tryghed, kontrol eller værdighed, når de flytter ind i en plejebolig.

Undersøgelsen viser også, at omkring én ud af fire af de ældre ikke får dækket deres behov for social kontakt og for aktiviteter i hverdagen på trods af medarbejdernes indsats. På den baggrund konstaterer forskerne, at det især er på disse områder, at man kan gøre plejeboligen bedre for de ældre.

Forskerne har også undersøgt, om institutionelle forhold på plejeboligen påvirker de ældres livskvalitet. Men selv om en del medarbejdere synes, de har et dårligt arbejdsmiljø og ikke kan yde god kvalitet i plejen, så kan forskerne ikke påvise, at det har konsekvenser for de ældres liv.

"Vores undersøgelse bygger på omkring 300 ældre i plejebolig og på plejehjem. Det er ikke helt nok til at sige noget om konsekvenserne af de institutionelle forhold. Men vi kan ikke udelukke, at det betyder noget for de ældres livskvalitet," forklarer professor Tine Rostgaard, som er en af forskerne bag undersøgelsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094