23948sdkhjf

Intelligent mad - du er hvad du spiser

Et af de store temaer på årets Foodexpo-messe er konceptet 'Intelligent Mad'
Nu sætter Foodexpo i samarbejde med fødevarebranchen fokus på intelligent mad, som et temaområde på Danmarks største madmesse, og temaet handler om meget mere end sundhed.

Bliver man klog af intelligent mad? De fleste ser sig selv med grisetryne, når klicheen 'du er, hvad du spiser' er fløjet over køkkenbordet. Og som flere vil vide, er grisen faktisk et meget intelligent dyr. Men konceptet 'Intelligent Mad' har ikke meget at gøre med IQ - hverken i den ene eller anden ende af gaflen. Intelligent Mad er mere et spørgsmål om, hvordan de enkelte fødevarer påvirker os og vores omgivelser.

"Intelligent Mad er sund mad med omtanke. Det handler kort og godt om, at vi skal vælge de fødevareprodukter, som er kloge at spise, hvis man eksempelvis lider af en livsstilssygdom. Og så handler det om, hvordan fødevarerne er produceret. Om produktionen er bæredygtig og om, hvor meget den enkelte fødevare belaster klimaet," forklarer Helle Simonsen fra Foodexpo.

Kroppens behov

De fødevarer, der under Foodexpo bliver udstillet på området 'Intelligent Mad', er produkter, der sammensat med andre er intelligente i forhold til kroppens behov. Formålet er at skabe et fælles dansk vindue, som skal trække gæster til fra nær og fjern for at hente inspiration og viden om fremtidens fødevarer. Her kan man smage, se og høre om Danmarks svar på intelligent mad.

"Det er meget vigtigt, at det her ikke bliver opfattet som noget højtravende og helligt. Det er faktisk kun sund fornuft og små ændringer i hverdagskosten, det ofte handler om. Derfor er det helt fantastisk og af afgørende betydning, at dagligvareleverandørerne og de store producenter har grebet bolden og sagt ja til at deltage i temaområdet," siger innovationskonsulent Per Mandrup, der også er en af idémagerne bag temaområdet.

Som noget epokegørende oplyser Foodexpo, at 'Intelligent Mad'-projektet har opbakning fra en af de helt store og toneangivende brancheorganisationer - Dagligvareleverandørerne med 130 medlemmer.

"Med det her tiltag om et fælles område for intelligent mad får vores medlemmer mulighed for at udstille deres produkter i en hel anden sammenhæng end tidligere. Her kan vi vise, at også industriproducenterne har masser at byde på. Sund og intelligent mad behøver ikke kun at være nicheprodukter, og der vil være masser af inspiration for de besøgende til deres arbejde i eksempelvis de store køkkener og kantiner," siger Niels Jensen, direktør for Dagligvareleverandørerne.

"På madområdet kan man gå ind og gøre noget, som kan have indflydelse - men vi lover selvfølgelig ikke, at man bliver rask, hvis man spiser intelligent mad," forklarer Helle Simonsen fra Foodexpo.

Klodens behov

"Man kan komme på messen og få smagsprøver og opskrifter. Det vil være en storyteller, der guider messedeltagerne og fortæller, hvad de kan se og opleve – og som samtidig fortæller nærmere om konceptet ’Intelligent Mad’," oplyser Helle Simonsen.

Maden er ikke kun intelligent i forhold til den enkeltes behov, men også i forhold til de forskellige livsstilssygdomme, fødevarernes bæredygtighed og klimatryk.

"Med hjælp fra AgroTech er det muligt for os at måle produkternes bæredygtighed og vurdere det enkelte måltids belastning på klimaet. Fødevarens såkaldte klimatryk," forklarer Helle Simonsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063