23948sdkhjf

Eden bekæmper tre ældreplager

Plejehjemmet Højagercentret i Jelling er nu - som det andet plejehjem i Danmark - Eden Alternative-registreret og tager kampen op mod ensomhed, kedsomhed og hjælpeløshed
Eden Alternative handler om at ændre den traditionelle plejehjemskultur og gøre livet værd at leve for alle uanset alder. Livet skal leves - også når man bliver ældre. Og livet bliver levet på Højagercentret i Jelling i Vejle Kommune, som er et plejehjem, der gør tingene lidt anderledes. Her er der både plads til en 'lille en' til kaffen, husdyr - og du bestemmer f.eks. også selv, hvornår du vil stå op om morgenen.

Samtidig har medarbejderne lagt rutinearbejdet på hylden og indretter sig efter beboernes ønsker og behov. Det betyder opgør med det traditionelle personalebegreb. Højagercentrets personale er ikke 'medarbejdere' i traditionel forstand men 'medmennesker' - og hjertet kommer før kitlen. Så også for personalet er Højagercentret som et andet hjem.

Siden 2005 har Centret arbejdet på, at stedet skal være et hjem for beboerne - ikke en institution. Centerleder Anna Laurberg forklarer det på den måde, at alle skal føle sig hjemme. Det gælder både beboere, medarbejdere og besøgende. Man skal have det sjov og udvikle sig - uanset alder.

Tre ældreplager

"Når man arbejder ud fra Eden, tager man kampen op mod de tre gængse ældreplager: Ensomhed, kedsomhed og hjælpeløshed. Det gør man ved at skabe gode, værdifulde relationer til mennesker og dyr, ved at tilbyde en varieret og kreativ hverdag og ved at betragte beboerne som aktive deltagere - ikke som passive modtagere," fortæller Anna Laurberg og uddyber:

"Helt konkret har vi fået indrettet forskellige sansehaver, og vi har både hunde, katte, kaniner, fugle og også græssende heste om sommeren. Personalet er desuden blev uddannet i Eden-principperne. Men ellers gælder det i store træk om at tage udgangspunkt i, hvordan man gerne selv vil have det! Vi har oplevet Eden-processen som en positiv spiral med lavt sygefravær, lav udskiftning i medarbejdergruppen, stor fleksibilitet ved sygdom og ferier - og stort engagement fra pårørende og frivillige."

I Vejle Kommune er Højagercentret ikke det eneste plejehjem, som arbejder efter Edens principper. Men for at blive Eden-registreret kræver det f.eks., at alle medarbejdere skal gennem en særlig tilrettelagt uddannelse. Derfor kan man sagtens implementere principperne, oplyser Anette Styrup Bang, chef for Senior Drift Service i Vejle Kommune.

"Vi har også en del såkaldte leve-bomiljøer. Også her kombineres tanken om et hjem med et fællesskab, der rummer den omsorg og pleje, som beboerne har behov for, samtidig med at de bliver inddraget i det daglige liv," siger hun.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062