23948sdkhjf

Stort interview med Anny Winther

"Vi er bestemt ikke for hurtige til at implementere de velfærdsteknologiske muligheder - snarere tværdigmod." Sådan lyder det fra kommunernes førstedame på ældreområdet, KL's formand for social- og sundhedsudvalget og borgmester i Rebild kommune, Anny Winther (V).
I følge Anny Winther kan kommunerne ikke have for travlt, når det handler om at implementere de velfærdsteknologiske løsninger, og så mener hun i øvrigt, at Ældrekommissionens rapport var blottet for nytænkning.

Det bliver ofte sagt; 'Der bliver flere og flere ældre og færre og færre til at forsørge dem.' Alligevel efterlyser mange flere økonomiske ressourcer til ældreområdet. Anny Winther efterlyser i stedet en fælles forståelse for, at der ikke er flere penge at gøre godt med end dem, der allerede bruges på ældreområdet i dag. Og så skal kommunerne være bedre til at bruge de ældre-penge, de allerede har.

Nedbryde barrierer

Når kommunerne skal blive bedre til at bruge ældre-pengene rigtigt, er én af mulighederne, at kommunerne bliver bedre til at samarbejde med producenterne, når der skal udvikles nye hjælpemidler, mener Anny Winther.

"Jeg er sikker på, at kommunerne kan bidrage langt mere til udviklingen af nye produkter til ældreområdet. Og måske det skal foregå på en lidt anden måde, end det gør i dag, hvor der gives penge til mange små lokale projekter," foreslår hun.

Ole Helby Petersen fra AKF - Anvendt KommunalForskning har tidligere påpeget, at der er en række barrierer i forholdet mellem kommuner og erhvervsliv, når der skal laves OPI-samarbejder (Offentlig-Privat Innovation, red.), hvilket er en medvirkende årsag til, at der ikke er flere samarbejdsrelationer i gang.

"I kommunerne er vi slet ikke gode nok til at samarbejde med erhvervslivet, hvor der eksempelvis sidder ingeniører med gode hoveder og gode hænder, som kan gøre en stor forskel for ældreområdet. Problemer er blot, at vi ikke taler samme ’sprog’. Her skal vi blive bedre til at kommunikere med hinanden," siger Anny Winther.

Borgmesteren har et friskt forslag til, hvordan kløften mellem kommunens menneske-sprog og ingeniørernes teknologi-sprog kan mødes.

"Hvis vi nu kan få nogle ingeniørstuderende på feriejobs i hjemmeplejen, så tror jeg, vi er godt på vej til at opnå en fælles referenceramme. Og så vil de få et kendskab til plejen - og de udfordringer vi har her," siger Anny Winter.

Nødvendig teknologi

Selvom Anny Winther sværger til velfærdsteknologien, mener hun alligevel, at kommunerne bør overveje det nøje, før den praktiske hjemmehjælp helt afløses af robotstøvsugere.

"Vi skal bruge velfærdsteknologien med omtanke, specielt når det gælder de mennesker, der har brug for pleje og omsorg. Der er stor forskel på, om der er tale om plejekrævende unge med et fysisk handicap, som gerne vil have mest mulig 'frihed', eller om der er tale om en ældre, der måske ligefrem er svagelig. Hos den ældre skal vi bruge velfærdsteknologien i kombination med de varme hænder," fastslår Anny Winther.

Hun understreger nødvendigheden af de velfærdsteknologiske hjælpemidler, ikke mindst fordi, at ældregruppen vokser med 19 pct. over de næste ti år - og samtidig bliver der færre til at passe dem. Hun mener derfor, at kommunerne skal sørge for at være med på den velfærdsteknologiske vogn, mens tid er.

"Og så skal vi holde op med at opfinde den dybe tallerken i hver eneste kommune. I stedet skal vi være meget bedre til at lære af hinanden. Vi kan - sammen - opnå mere med store projekter end med små lokale projekter," siger Anny Winther.

Savner nytænkning

Et af de redskaber, som kunne bruges til at skabe nytænkning og sætte mere fokus på, hvordan ældre-pengene anvendes, var Ældrekommissionens rapport - og her er Anny Winther (med KL i ryggen) skuffet over resultatet.

"Mange ting (i Ældrekommissionens rapport, red.) er selvfølgeligheder, og rapporten mangler nytænkning," lyder det fra kommunernes førstedame på ældreområdet.

"En af de væsentlige ting i rapporten er, at der skal bruges flere penge på ældreområdet, men her er vi nødt til at have en fælles forståelse af, at sådan fungerer det ikke. Der er ikke flere penge til ældreområdet. Vi er i stedet nødt til at tænke nyt og anderledes indenfor de økonomiske rammer, vi har," forklarer Anny Winther.

Hun savner, at Ældrekommissionen havde været mere 'grundige' og fundet nye alternativer - i stedet for blot at komme med 'mere af samme skuffe'.

Siden Ældrekommissionen lancerede sin rapport, har flere kommuner annonceret, at de allerede har implementeret en række af kommissionens anbefalinger - inden de blev anbefalinger.

"Ude i dagligdagen er man måske længere end inde ved skrivebordene," lyder det fra Rebild kommunes borgmester, Anny Winther.

Og netop Rebild i Himmerland er én af de kommuner, hvor man er foran Ældrekommissionen.

"Hele frivilligdelen og det sociale arbejde er et godt eksempel. 'Himmerlandslunds Venner', 'Teglgaardsmindes Venner' og andre frivilliggrupper, der er tilknyttet kommunens plejehjem, arrangerer kørestolekaravaner, nytårsfester, musikaftener og gudstjenester for de ensomme ældre i kommunen. Der er i virkeligheden så mange 'varme hænder', der gerne vil være frivillige og hjælpe til. Sådan noget kunne man godt have fokuseret mere på i kommissionsrapporten," siger Anny Winther.

Hun er imidlertid meget fortrøstningsfuld, når det handler om fremtidens ældrepleje. Hun hæfter sig specielt ved de landvindinger, som allerede er opnået med teknologien. Hun er samtidig opmærksom på de oplagte muligheder, der ligger lige foran os.

"Vi har eksempelvis haft et kvantespring indenfor monitoreringsområdet, hvor det nu er muligt, at lægen og patienten kan være digitale. De ældre behøver ikke længere - i samme grad - at møde op hos lægen. Og vi undgår samtidig nogle misforståelser, når lægen og patienten kommunikerer digitalt frem for over telefonen," siger Anny Winther og fortsætter:

"Og så glæder jeg mig meget til det digitale medicinkort. Det må altså gøre en forskel, når de ældres medicinkort opdateres digitalt – løbende. Det kan meget vel blive et nyt kvantespring."

Monitoreringsområdet og det digitale medicinkort er to områder, som berører alle i hele landet - og ikke kun i én kommune. Det er den slags velfærdsteknologiske fremkridt, som Anny Winther gerne ser nogle flere af i fremtiden.

Konstruktiv selvkritik

Kommunernes førstedame på ældreområdet sætter en stor lid til den nyeste kommunikationsteknologi, når det gælder hjemmeplejen.

"Jeg tror, at iPad'en kan blive et meget nyttigt arbejdsredskab indenfor eksempelvis hjemmeplejen. IPad'en kan givet vis bruges til det, som - vi engang troede - var muligt med PDA'en," forklarer Anny Winther og indrømmer blankt, at PDA'en var en af de store fejltagelser.

"Dengang troede vi netop, at PDA'en var det store Columbus æg. Af flere årsager viste det sig at være et flop - og så skal vi ikke være bange for at indrømme, at vi fejlede," lyder det fra Anny Winther, som bestemt vil undgå, at kommunerne laver en tilsvarende fejlvurdering på andre teknologiområder.

"Jeg har ikke selv en robotstøvsuger, men hvis tilfældet er, at robotstøvsugerne ikke kan klare hjørnerne godt nok, så er jeg helt enig med embedslægen i, at det i sidste ende er sundhedsfarligt, hvis vi ikke klarer de hjørner på en anden måde," slutter borgmesteren.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094