23948sdkhjf

Sygehuse bliver undersøgt for PCB

Region Syddanmark sætter nu gang i en systematisk kortlægning af, hvilke af regionens sygehuse og sociale institutioner der indeholder PCB.
Undersøgelsen kommer til at omfatte 212 af regionens bygninger med et samlet etageareal på mere end en halv mio. kvadratmeter. PCB blev anvendt i byggeri fra 1950 til 1976, hvor det blev forbudt på grund af mistanke om at det kunne fremkalde kræft. Derfor skal det fjernes.

- Vores hovedopgave i Region Syddanmark er at hjælpe syge mennesker. Og så hænger det jo slet ikke sammen, at vi yder den hjælp i bygninger, der rent faktisk kan gøre mennesker syge. Det kan vi ikke forsvare - hverken over for vores patienter eller vores medarbejdere. Derfor er det godt, at vi nu får kortlagt problemets omfang, så vi kan komme i gang med at gøre noget ved det, siger regionsrådsmedlem Willy Sahl (S).

Effektiv kortlægning første skridt

PCB-kortlægningen i Region Syddanmark kommer til at foregå på to måder. Dels i et forsknings- og udviklingsprojekt, som regionen går sammen med Miljøstyrelsen om. Her kan bygningsanalyserne klares fra et laboratorium, der er monteret i en varevogn. En bygning kan gennemgås på en dags tid og analyseresultaterne kan være klar inden for 20 minutter. Det er meget hurtigere end mere traditionelle analysemetoder, hvor der er otte til ti dages ventetid før resultaterne er klar.

Dels har Region Syddanmark også meldt sig til et nationalt program omkring PCB-kortlægning.

- Særligt udviklingsprojektet sammen med Miljøstyrelsen venter jeg mig meget af. Måske kan vi her i regionen være med til at udvikle ny viden om, hvordan man kan analysere for PCB på en ny og mere effektiv måde. Og en effektiv kortlægning er første skridt hen imod, at vi kan få gjort noget ved det her alvorlige problem, siger Willy Sahl.

Region Syddanmark venter, at have resultaterne fra de to kortlægninger først i 2013.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063