23948sdkhjf

Med sanserne til middag

Cook & Care: På plejehjemmene i Allerød Kommune har producenten bag energi- og proteinprodukterne Adosan - sammen med en målrettet medarbejderindsats - sat gang i appetitten hos de småtspisende plejekrævende ældre
Antallet af underernærede på landets plejehjem er for højt. De ældre er småtspisende og får ikke nok energi til at fastholde deres egen kropsvægt. Mange af de plejekrævende er sygdomsramte, storforbrugere af medicin og nogle er terminale, hvilket ikke forbedrer deres appetit og ernæringsstatus. De nyeste undersøgelser viser, at der på landsplan er omkring 60 pct. underernærede på landets plejehjem.

På plejehjemmene i Allerød Kommune har de krydret de småtspisende ældres menuer med dels sanseindtryk og dels energi- og proteinprodukterne fra Adosan.

Sanseoplevelser

"Vi har gennem årene på mange måder forsøgt at imødekomme problemet med de småtspisende ældre, dog uden de store resultater," siger leder af Mad og Måltider i Allerød Kommune, Christina Nanni Søndergaard og fortsætter:

"De manglende resultater fik os til at spekulere på, om problematikken kunne gribes anderledes an, og i den sammenhæng fik vi ideen til sanseprojektet," siger lederen af Mad og Måltider, der samtidig henviser til det faktum, at forsøg med sanseoplevelser blandt demente på landets plejehjem har givet gode resultater.

Mad og Måltider søgte i 2010 puljemidler fra Socialministeriet til at arbejde med at øge de underernærede ældres appetit samt selvhjulpenhed.

Personalet udarbejdede sansemapper, hvor der var billeder af de enkelte retter, som beboerne havde fået under projektperioden. Billederne viste sig at være et godt kommunikationsværktøj i arbejdet med de ældre borgere.

"Et af de store problemer på plejecentrene er, at beboerne tit mangler lyst til mad og ikke har sprog til at kommunikere deres ønsker. Hvordan får vi vækket en beboers appetit, og hvordan finder vi ud af, hvad han har lyst til, hvis ikke han har sprog til at fortælle det med? I denne sammenhæng er sansemappen en rigtig god løsning, da man kan pege i bogen og uden ord fortælle, hvad man ønsker sig," forklarer Christina Nanni Søndergaard.

Mellemmåltider

Ved at stimulere de ældres sanser - og ved at skabe en dialog - opnåede personalet på plejehjemmene i Allerød at vække de ældres interesse for de vigtige mellemmåltider. Målet var, at halvdelen af den enkeltes energibehov skulle dækkes af de tre mellemmåltider.

Sanseindtryk og dygtige medarbejdere er ikke nok i sig selv. Også på plejehjemmene i Allerød Kommune har det været nødvendigt at ty til proteintilskud.

I Allerød var Mad og Måltider under hele projektet i meget tæt samarbejde med SanaCare Nutrition, der er producenten bag energi- og proteinproduktserien Adosan. Projektet kostede lidt over en halv million kroner.

Den naturlige succes

"I alle testgrupperne var der fremgang. Der kunne således spores en tydelig tendens, som pegede på, at sanserne spiller en stor rolle, hvis man vil have de småtspisende til at spise mere," siger Christina Nanni Søndergaard og fortsætter:

"I virkeligheden var projektet meget billigt. Det kræver kun en ernæringsassistent, begrænsede køkkenfaciliteter og et køleskab, så kan det lade sig gøre at kopiere det, som vi gjorde. Det burde være sådan i enhver kommune. Plejepersonalet var meget glade for ordningen, som de fandt meget let tilgængelig," forklarer Christina Nanni Søndergaard.

Ordningen gik ud på, at de måltider, som de ældre kunne finde billeder af i sansemapperne, allerede var pakkede i køleskabet.

"Eksempelvis kunne mellemmåltid nummer tre i mappen findes på hylde nummer fire i køleskabet. Og så var det blot at tage den ud af posen og måske lige sørge for pynten. Herefter var retten klar," slutter Christina Nanni Søndergaard.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079