23948sdkhjf

FOA: Lad det offentlige konkurrere på lige vilkår

Indlæg af FOA, formand Dennis Kristensen.
Produktivitetskommissionens første rapport giver et godt billede af udfordringerne for at sikre velstand og velfærd i fremtiden.

Det glæder os, at kommissionen vil lægge stor vægt på forenkling af de offentlige organisationer og de procedure og regler, der er gældende. FOA har længe peget på behovet for en tillidsreform for offentligt ansatte. Unødvendig dokumentation og registrering fylder stadig alt for meget i alt for mange ansattes hverdag.

Det kunne også være en særdeles spændende nyskabelse, hvis kommissionen foreslog medarbejderne en ret til at udfordre de offentlige regler og procedurer ud fra devisen "forsvar eller fjern". Hvis en bøvlet regel ikke kan forsvares, så bør den kunne fjernes med mindre f.eks. kommunen kan argumentere for, hvorfor den eksisterer. Det ville systemet have rigtig godt af.

Desværre har der også sneget sig en portion vanetænkning ind i kommissionen fra starten.

I afsnittet om den offentlige sektor spørger kommissionen, om der skal sendes flere offentlige opgaver i udbud for at få gavn af de tilskyndelser, der findes i den private sektor. Det er kommissionen i sin ret til, men man bør også spørge modsat, om det offentlige ikke er bedre og billigere til at løse nogle af de private opgaver. Den AKF-rapport, der udkom i foråret, viste overbevisende, at f.eks. privat børnepasning er dyrere for kommunerne end den offentlige børnepasning. Det vil kun være sund fornuft at kikke på det aktuelle misforhold.

Det er området med privat service, der er med til at trække den samlede danske produktivitet ned. Det bør der granskes grundigt i. Og det vil også være sund fornuft, hvis kommissionen tænkte lidt mere utraditionelt. Tilkøbsmuligheder i den offentlige sektor vil give borgerne flere muligheder, og det vil skabe en mere lige og gennemsigtig konkurrence i spørgsmålet om offentlig eller privat.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11