23948sdkhjf

SKI: Klar til at støtte EU-forslag

Europa Kommissionen foreslår en forbedring af EU-virksomheders forretningsmuligheder på markederne for offentlige indkøb. Og danske SKI er klar til at støtte forslaget
"SKI understøtter, som en offentligt ejet indkøbscentral i henhold til EU's udbudsdirektiv, de love og regler som vedtages i Folketinget og i EU de direktiver og forordninger, der er relevante for EU-udbud," siger SKI's adm. direktør Signe Lynggard Madsen til NyhedsInformation.

Initiativets vigtigste formål er at hjælpe med til at åbne offentlige indkøbsmarkeder verden over og sikre, at europæiske virksomheder har adgang til dem. Forslaget skal desuden sikre, at alle virksomheder (både europæiske og ikke-europæiske, red.) er lige stillet på EU's indbringende marked for offentlige indkøb.

Offentlige indkøb berører en væsentlig del af de globale handelsstrømme og beløber sig årligt til 1000 mia. EUR. I EU tegner offentlige indkøb sig for op til 19 pct. af BNP og er en afgørende løftestang til at kick-starte væksten, særligt i tider med økonomisk krise.

Flere muligheder

Det nye initiativ, som Kommissionen foreslår, vil give EU's handelspartnere et større incitament til at åbne deres offentlige indkøbsmarkeder for EU’s tilbudsgivere. Det vil desuden sikre, at EU-virksomheder kan konkurrere på lige vilkår med udenlandske virksomheder på det indre marked. Initiativet skal øge EU-virksomhedernes forretningsmuligheder, både inden for EU og internationalt, styrke de små og mellemstore virksomheders muligheder for at operere globalt samt øge beskæftigelsen og fremme innovationen i EU.

Karel De Gucht, som er EU-kommissær med ansvar for handel, siger:

"Jeg er stærk tilhænger af, at det sikres, at handelen flyder frit, og offentlige indkøb skal være en væsentlig del af de åbne markeder på verdensplan. Det er godt for handelen, godt for forbrugerne og giver skatteyderne valuta for pengene. Dette forslag vil øge Den Europæiske Unions vægt i de internationale forhandlinger og forhandlingerne med vores partnere, for at de åbner deres markeder for offentlige indkøb for europæiske virksomheder. Jeg er overbevist om, at disse så vil vise, hvad de kan, i bestræbelserne for at opnå offentlige kontrakter i andre dele af verden og dermed skabe flere job."

Med dette initiativ respekteres EU's forpligtelser inden for rammerne af WTO-aftalen om offentlige indkøb og andre bilaterale handelsaftaler fuldt ud. Initiativet præciserer EU's internationale forpligtelser på juridisk bindende vis for europæiske ordregivende myndigheder.

Detaljerne

"Vi vil naturligvis studere det fremlagte forslag nøje med blik for, hvad det eventuelt i praksis vil betyde for vores arbejde med EU-udbud," siger Signe Lynggard Madsen til NyhedsInformation.

De centrale elementer i forordningsforslaget er:

• Det bekræftes, at der er meget stor åbenhed på EU's marked for offentlige indkøb.

• For kontrakter på mere end 5 mio. EUR kan Kommissionen godkende, at EU’s ordregivende myndigheder udelukker bud, der omfatter en væsentlig andel af udenlandske varer og tjenesteydelser, når disse kontrakter ikke er omfattet af eksisterende internationale aftaler.

• Hvis tredjelande udøver gentagen og alvorlige tilfælde af forskelsbehandling mod europæiske leverandører, vil Kommissionen være i besiddelse af en mekanisme, der gør det muligt at begrænse adgangen til EU's markeder, såfremt tredjelandet ikke indvilliger i at indlede forhandlinger, der skal rette op på skævhederne med hensyn til markedsadgang.

• Der vil blive sat ind over for restriktive foranstaltninger, f.eks. ved at udelukke tilbud, der kommer fra et tredjeland, eller ved at pålægge prisstraf.

• Endelig giver forslaget større gennemsigtighed ved unormalt lave tilbud for at bekæmpe uredelig konkurrence fra tredjelandsleverandørers side på det europæiske marked.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094