23948sdkhjf

Ældre vælger kommunens hjemmehjælp fra

Ældre vælger i stigende grad at gå til private virksomheder for at få dækket deres behov for hjemmehjælp.
Op mod hver tredje ældre vil hellere købe hjemmehjælp hos private firmaer end hos kommunen.

For i det private er der nemlig - modsat i den kommunale hjemmepleje - mulighed for at købe sig til ekstra hjælp som for eksempel mere rengøring i hjemmet, skriver Berlingske.

Samtidig er der i det private mere sikkerhed for, at det er de samme hjemmehjælpere, der dukker op hver gang i stedet for en masse forskellige.

Andelen af ældre på landsplan, der får hjælp derhjemme af private leverandører er steget fra 15 procent til 34 procent siden 2005, viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Berlingske.

Også i København er der sket en stigning. Formanden for ældrerådene i Københavns Kommune, Bent Johansen, kalder udviklingen "betænkelig".

- Opgaven med at yde pleje og omsorg til ældre bør principielt ligge hos det offentlige, og det skævvrider systemet, når nogle har økonomisk mulighed for at købe bedre ydelser, mens andre ikke har råd, siger han til Berlingske.

Derfor er Socialdemokraterne da også klar til at give kommunerne lov til at sælge ekstra hjælp til de ældre, der skulle have brug for det, siger partiets kommunalordfører Simon Kollerup.

- Risikoen ved den udvikling er, at der vil være færre ressourcer i den offentlige hjemmepleje og dermed et tyndere grundlag for at levere en ordentlig offentlig pleje.

- Det kan blive til en negativ spiral, og jeg frygter, at det på sigt kan føre til, at der bliver et mere skrabet tilbud i det offentlige, siger han til Berlingske.

Den nuværende frit-valg-ordning blev indført af VK-regeringen, og den giver private firmaer eneret til at tilbyde tilkøbsydelser til de ældre.

Indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) er ifølge Berlingske skeptisk over for at ændre på reglerne.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094