23948sdkhjf

FOA: Højt tempo giver dårlige arbejdsstillinger

Mængden af tunge løft, vrid og ensidige bevægelser er steget i løbet af de seneste to år, viser en ny undersøgelse, som FOA har lavet.
Godt halvdelen af FOAs medlemmer i ældreplejen, rengøringen og daginstitutionerne oplever, at de arbejder meget i bøjede og forvredne stillinger og har mange gentagne og ensidige bevægelser. For to år siden gjaldt det knapt 4 ud af 10.

Værst ser det ud for dem, der også melder om, at de har fået mere travlt, viser den nye undersøgelse. Det får nu FOA til at advare om, at de mange afskedigelser i den offentlige sektor i sidste ende kan blive dyrt for samfundet.

- For mig er der ingen tvivl om, at når vi nu ser en forværring i det fysiske arbejdsmiljø – på trods af at mange har tekniske hjælpemidler til rådighed – så skyldes det, at der er færre om at udføre det samme arbejde, siger forbundssekretær Inger Bolwinkel, der er ansvarlig for FOAs arbejdsmiljøarbejde.

Hverdagen er presset

I løbet af de sidste to år er der blevet cirka 35.000 færre ansatte i kommuner og regioner. Men opgaverne er ikke blevet færre, fortæller Inger Bolwinkel, og det har stor betydning for de ansattes arbejdsmiljø.

- Jeg hører ofte fra mange af vores medlemmer, at hverdagen er så presset, at der ikke altid er tid til at passe på sig selv. Skal man for eksempel hjælpe en ældre borger fra kørestolen til toilettet, så vil man oftest have brug for hjælp fra en kollega eller fra tekniske hjælpemidler. Men når der er færre kolleger, er det svært at få hurtig hjælp og mange ender med at hjælpe borgeren selv – med risiko for skader i ryg eller skuldre, siger hun.

Kommunernes besparelser på personalebudgetterne kan vise sig at være meget kortsigtet, mener Inger Bolwinkel.

- Når man presser personalet så meget, som vi ser i dag, så risikerer man mange andre udgifter. Bliver personalet sygemeldt, skal der både betales løn til den sygemeldte og til en vikar. Og bliver en medarbejder skadet af at arbejde, kan arbejdsgiveren risikere at skulle betale erstatning, slutter Inger Bolwinkel.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065