23948sdkhjf

Forskning: Spis rug og undgå prostatakræft

Ved at spise masser af rug kan mænd undgå at komme i behandling, viser et netop afsluttet forskningsprojekt, som blev præsenteret på weekendens Food Festival i Aarhus.
Prostatakræft er i dag den hyppigste kræftform blandt mænd.

Men det behøver ikke være behandlingskrævende at have prostatakræft, fortæller

professor og overlæge Michael Borre fra Aarhus Universitetshospital. Sammen med Kræftens Bekæmpelse står han bag et to-årigt forsøg med 24 jyske mænd, der havde prostatakræft i et ikke fremskredent stadium.

- Ved at spise 175 gram fuldkornsrug dagligt og dyrke motion tre gange om ugen kan mange mænd undgå kastration, kemo eller stråler, siger han til nyhedsbrevet Food & Culture. Forsøgsmændene spiste frem til august blandt andet valsede rug til morgen, rugbrød til middag og rugpasta til aften. Derudover dyrkede de intensiv motion tre gange om ugen. Resultatet var, at deres psa-tal faldt eller blev holdt i ave, så kun en enkelt siden har måttet i behandling. Det høje indtag af rug sænkede blandt andet insulinproduktionen, som har indflydelse på udviklingen af tumorer.

Slankere og stærkere

En sideeffekt af forsøget var, at mændene blev slankere og stærkere, og deres koner fortalte om, hvordan de havde halveret deres kolesterol- og blodtrykssænkende medicin på grund af kostændringen, fortæller Michael Borre.

Han skal nu gentage forskningsprojektet med 100 deltagere for at se, om recepten med rug og motion har en effekt i større omfang. Desuden skal forskerne undersøge, hvad det er for indholdsstoffer i fuldkornet, som sætter kræften skakmat, skriver Food & Culture.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063