23948sdkhjf

DI: Konkurrencen om offentlige opgaver står i stampe

Kommunerne er stort set holdt op med at sætte flere opgaver ud i konkurrence, og i regionerne går det direkte tilbage, viser DI´s OPS-redegørelse 2012.
Udviklingen er bekymrende, mener DI, som savner konkrete initiativer i regeringens nye udspil til en konkurrencepakke.

- Uden konkurrence om de offentlige opgaver har vi ingen sikkerhed for, at de bliver løst bedst og billigst. I en tid med økonomisk krise er det stærkt beklageligt, at den offentlige sektor ikke sender flere opgaver i udbud, siger direktør Tine Roed, DI.

Hun peger på, at regeringens konkurrencepakke stort set ikke indeholder konkrete forslag, som øger konkurrencen om offentlige opgaver. Tværtimod har regeringen fjernet de instrumenter, der hidtil har fået kommunerne til at konkurrenceudsætte opgaverne. Til trods for at øget konkurrence om de offentlige opgaver indgår i både regeringens 2020-plan og i de årlige aftaler om kommunernes og regionernes økonomi.

- Målsætningerne, om hvor meget kommunerne skal sende i konkurrence, er helt væk. Og regeringen sløjfer krav om, at kommunerne og regionerne skal nedskrive en strategi for, hvilke opgaver de vil konkurrenceudsætte i det kommende år. Det er alle sammen initiativer, som trækker i den forkerte retning, siger Tine Roed.

Følger op med konkrete handlinger

Hun efterlyser, at regeringen følger anerkendelsen af de positive resultater af offentlig-privat samarbejde op med konkrete handlinger, der øger samarbejdet mellem virksomheder, kommuner og regioner.

- Den offentlige sektor er blevet for stor til, at den private sektor kan finansiere den. Og samtidig stiger ønskerne til, hvad det offentlige skal levere af ydelser. Mere offentlig-privat samarbejde kan netop sikre, at vi får de bedste og billigste løsninger, siger Tine Roed.

- Det er da positivt, hvis regeringen vil forbedre klagesystemet mod udbud. Men jeg vil kraftigt advare mod, hvis man overvejer at gøre det dyrere at klage over myndighedsafgørelser. Det rammer især de mindre virksomheder hårdt, hvis man sætter reelle, økonomiske barrierer op for virksomhedernes mulighed for at teste rigtigheden af en afgørelse, siger Tine Roed.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079