23948sdkhjf

Hospitalsansatte forsømmer at registrere vold og trusler

Sidste år registrerede Rigshospitalet kun fire sager, selvom 540 ansatte siger, at de har været udsat for vold eller trusler.
Sygeplejersker, læger og portører i Region Hovedstaden registrerer kun en brøkdel af de gange, hvor de udsættes for vold og trusler på jobbet, fortæller Videncenter for Arbejdsmiljø.

I en stor undersøgelse fra 2011 svarer 5.500 medarbejdere i regionen, at de i løbet af det seneste år har været udsat for vold eller trusler på arbejdet. Men selvom en medarbejder kan være udsat for flere episoder af vold og trusler inden for et år, blev der kun registreret 1.800 tilfælde af psykisk eller fysisk vold sidste år. Det viser tal fra Region Hovedstaden.

Langt størstedelen – 1.700 tilfælde – er registreret i psykiatrien eller i den sociale virksomhed, som dækker over 19 tilbud som krisecentre, sikrede afdelinger og bo- og dagtilbud i hovedstadsområdet. Til sammenligning registrerede Rigshospitalet i 2011 blot fire sager om vold og trusler internt. Det til trods for, at 540 medarbejdere på hospitalet i en trivselsmåling svarer, at de har været udsat for psykisk eller fysisk vold på jobbet.

Vold og trusler skal løses i fællesskab

Det er ikke lovpligtigt at registrere sager om vold og trusler, medmindre de giver anledning til arbejdsskader. Men registreringer kan være med til at forebygge og gøre arbejdspladsen bevidst om problemerne, siger psykolog og ph.d. ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, Lars Peter Andersen. Han mener, at der i tilfældet med Rigshospitalet er tale om "grov underrapportering".

- Vold og trusler skal registreres, for ellers individualiseres problemet. Ved at registrere hændelserne erkender man, at arbejdspladsen har nogle udfordringer, og som medarbejder ved du, at du ikke er alene med problemet. Vold og trusler rammer individuelt, men det skal løses i fællesskab, siger han.

Desuden kan registreringer bruges til at forebygge fremtidige hændelser. Er det for eksempel på specielle tidspunkter af døgnet eller blandt særlige personalegrupper, at der opstår konflikter med patienter, kan det aflæses i registreringerne.

- Hvis du ikke registrerer, aner du ikke, om det er portører, overlæger eller sygeplejersker, der rammes, siger Lars Peter Andersen.

På kampagnesiden forebygvold.dk kan man læse mere om, hvordan man forebygger vold og trusler på arbejdspladsen.

kilde: www.arbejdsmiljoviden.dk
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063