23948sdkhjf

Kommunerne kan ikke bare bestille en frivillig

Frivillige skal ikke overtage lønnet arbejde eller dække de omsorgsbehov, som der er tradition for, varetages af det offentlige, mener Ældremobiliseringen.
Det frivillige arbejde udføres bedst indenfor rammerne af de frivillige organisationer, mener Ældremobiliseringen. Frivilligt arbejde bygger på den enkelte frivilliges egne interesser og ønsker om at gøre en indsats. Ældremobiliseringen siger derfor nej tak til den kommunale frivillighed, men ja tak til samarbejde.

- Vi arbejder gerne sammen med kommunerne. Men vi er helt enige med FOA og andre om, at frivillige ikke skal overtage lønnet arbejde eller dække de omsorgsbehov m.v., som der er tradition for varetages af det offentlige, siger ordførende formand Jørgen Fischer. I Ældremobiliseringen arbejder vi for, at vi ældre fortsat yder vores bidrag til civilsamfundet og har bl.a. i mere end 15 år ydet en stor indsats i Ældre hjælper Ældre-grupperne, men vi er ikke en arbejdskraftreserve som plejehjemmene bare kan bestille, når de synes, det passer, siger han.

Mange af vores grupper har stor glæde af og spreder stor glæde blandt beboere på plejehjem rundt om i landet, men det sker ud fra vores egne og ikke mindst modtagerens interesser.

De fleste deltager i frivilligt arbejde, fordi de mener, at det kan gøre en forskel både for dem selv, og for dem de gør noget for, lyder det fra Ældremobiliseringen.

Begrebet frivillighed

Hvis der ikke fandtes frivilligt arbejde, ville mange gode initiativer og tilbud i foreningsregi og indenfor kultur og idrætslivet ikke kunne eksistere. Og vi har en lang tradition for at lave frivilligt socialt arbejde. Frivilligt arbejde defineres bl.a. som "en indsats, der udføres af frivillige, dvs. den udføres uden fysisk, økonomisk eller retlig tvang, siger Jørgen Fischer.

Ældremobiliseringen mener, at definitionen med fordel kunne udbygges med ordlyden "og uden moralsk eller etisk tvang". Ældremobiliseringen er opmærksom på, at mange i dag prøver at fremme frivilligheden ved at tvinge mennesker til at udføre ulønnet arbejde, enten fordi de skal bruge det frivillige arbejde i uddannelsesøjemed, for at få opholdstilladelse, eller blot fordi man fra det offentliges side ikke synes, man har råd til at løse den pågældende opgave og derved appellerer til borgernes "dårlige samvittighed".

Den frivillige indsats kan aldrig erstatte den professionelle indsats

Ældremobiliseringen mener:

• At den frivillige indsats aldrig kan erstatte den professionelle indsats, dvs. vi overtager ikke det offentliges ansvar eller løser lovbundne opgaver. Vi kan altså aldrig udføre opgaver, hvor der kræves visitation eller registreringer.

• Det frivillige sociale arbejde skal alene bygge på en gensidig interesse mellem den frivillige og modtageren.

• Det er det frivillige arbejdes natur, at opgaverne der skal udføres, aldrig er noget, den frivillige skal, men alene bygger på, at den frivillige gerne vil.

• At det frivillige sociale arbejde bør organiseres i de frivillige organisationer, men at vi gerne arbejder sammen med fx kommunale institutioner m.fl.

For så vidt angår samarbejdet mellem de frivillige og de professionelle, hvor arbejdet foregår på en institution, kan Ældremobiliseringen tilslutte sig "Spilleregler for samarbejdet mellem frivillige og professionelle", som er udarbejdet i Frivillig Forums regi. I arbejdet deltog HK/Kommunal, Frivilligt Forum, Samvirkende Menighedsplejer, FOA, Pensionisternes Samvirke / Ældremobiliseringen, LO Faglige Seniorer og Dansk Sygeplejeråd.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078