23948sdkhjf

De vil lære blinde at male med farver

To elever fra Gymnasiet HTX Skjern deltager i en national idé- og opfinderkonkurrence med et højst usædvanligt projekt til blinde børn.
I morgen onsdag deltager 5000 unge i Danish Entrepreneurship Award 2012 i Messecenter C i Fredericia. To af de unge dygtige opfindere er Helene Enevoldsen fra Ringkøbing og Line Lembcke Christensen fra Lem. De går i 2g på Gymnasiet HTX Skjerns teknologi-linje, og de rejser til Fredericia med konkurrencens måske mest usædvanlige projekt.

Line og Helene vil simpelthen gøre det muligt for blinde børn at tegne og male med farver ved hjælp af deres lugtesans og følesans uden hjælp fra andre. De har til formålet oprettet deres eget Young Entreprise firma - Sence of Color.

- Vi har været så heldige at få lov til at teste vores opfindelse på en blind dreng i Århus, nemlig Mads på 10 år. Vi havde fire farver med, og det hele virkede meget bedre, end vi havde forestillet os. Han havde ikke fingrene fra det fra vi startede til vi sluttede. Mads var utrolig dygtig til at tegne og præsterede en næsten tro kopi af en tegning, som vi havde med. Vi havde tegnet en gul sol, og den fandt han med det samme. Og et rødt hus med en blå dør. Ved at føle på vores tegning tegnede han det hele. Det var vildt imponerende, fortæller de to elever.

Kunne sagtens mærke forskel på farverne

Chrestine Faurholt Laursen er mor til Mads, og hun tror der vil være stor interesse for produktet, hvis det lykkes for Helene og Line at få en virksomhed til at tage ideen op.

- Jeg synes, det er et godt initiativ. Konceptet er godt. Jeg tror mange blinde børn vil kunne få glæde af det. Mads er ikke født blind, men han mistede synet helt, da han var 6 år. Som de fleste børn var han glad for at tegne på papir, og det gør han stadig via en særlig teknik, hvor stregerne svulmer op, så man kan føle dem. Så han har tegnet meget, fortæller hun.

- Nu tegner jeg ikke så meget mere, men en gang om ugen måske, siger Mads.

Men han tror godt, at han ville komme til at bruge Line og Helenes opfindelse, hvis den kommer på markedet.

- Jeg kunne sagtens mærke forskel på de fire farver. Det var sjovt at prøve, siger Mads.

Kontakt til mange forældre

Helene Enevoldsen og Line Lembcke Christensen har været vidt omkring i deres research. Bl.a. har de fået kontakt med rigtig mange forældre til blinde børn. Forældrene har taget positivt mod ideen og inviteret de unge opfindere med i en lukket gruppe på Facebook, hvor deres idé er blevet taget rigtig godt imod og diskuteret meget. De har også kontakt til Synscenter Refsnæs, Danmarks eneste blindeskole.

- De fleste blinde børn er faktisk ikke født blinde. Så de kan huske farverne og danne billeder inde i hovedet. Mange forældre fortæller, at deres børn fortsætter ivrigt med at tegne meget efter at de er blevet blinde. Så vores idé opstod, fordi vi overvejede, hvordan børnene kunne få mere ud af at tegne og male, siger Helene og Line.

Førsteprisen er på 10.000 kroner

Onsdag jagter de to opfindere så førsteprisen på 10.000 kr. ved Danish Entrepreneurship Award 2012 i Fredericia. Pengene vil de bruge til bl.a. at finde og etablere kontakt virksomheder, der kan udvikle og producere de farver, som er betingelsen for, at blinde kan håndtere ud at være afhængige af andre.

- Der er en række tekniske vanskeligheder, der skal overvindes. Men det ville jo være rigtig fedt, hvis blinde en dag kan gå på museum og "se" billeder, som blinde kunstnere har malet. Men i første omgang er målgruppen de blinde børn, som rigtig gerne vil male med farver, slutter de to opfindere.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11