23948sdkhjf

Samarbejdet mellem regionernes respirationscentre skal styrkes

En bredt sammensat arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen anbefaler, at regionerne styrker den højtspecialiserede respirationsbehandling af patienter med kroniske vejrtrækningsproblemer. Det fremgår af en netop offentliggjort rapport.
I de seneste 20 år er antallet af danskere med muskelsvind eller andre neuromuskulære sygdomme, der har brug for respiratorbehandling været stigende. I 1990 var der ca. 200 patienter tilknyttet respirationscentrene, heraf 50 respiratorpatienter. I 2011 var der mere end 3,500 patienter, heraf 500 respiratorpatienter, der var tilknyttet Respirationscenter Øst og Respirationscenter Vest. Stigningen skyldes primært, at flere patienter på grund af behandlingen overlever længere trods deres sygdom.

Udviklingen har medført et øget pres på kapaciteten og længere ventetider. Arbejdsgruppen under Sundhedsstyrelsen konstaterer, at der de seneste år er sket en udvidelse af kapaciteten på respirationscentrene, hvilket ser ud til at have medført en positiv udvikling med stagnerende eller faldende ventelister og ventetider. Ventetiderne er dog generelt fortsat meget lange, især i Vestdanmark, hvor kapaciteten er mindst. Det konstateres endvidere, at der må forventes en mindre stigning i patientgruppen de kommende år.

Der vil fortsat være behov for at udvide kapaciteten

For at kunne tilbyde patienterne højtspecialiseret respirationsbehandling har regionerne de senere år øget kapaciteten på de to respirationscentre. Sundhedsstyrelsen har også givet tilladelse til, at Region Syddanmark i år kan etablere en respirationscenterfunktion ved Odense Universitetshospital i samarbejde med et højtspecialiseret center.

Arbejdsgruppen forventer, at der fortsat vil være behov for en vis yderligere kapacitets- og aktivitetsudvidelse.

Konkret anbefales bl.a., at regionerne etablerer en landsdækkende fælles rådgivende telefonvagtordning ved speciallæger fra centrene, og at centrene forsyner patienterne med et oplysnings- og kontaktkort.

Det anbefales endvidere, at centrene formulerer fælles behandlingsindikationer og fælles opgørelsesmetoder for ventetider og ventelister. Desuden anbefales det, at samarbejdet mellem centrene om styrkelse af hjælperuddannelsen forsættes, herunder vedr. fælles kvalitetsmål for uddannelsen og standarder for den løbende kvalitetssikring af behandlingen ved hjælperhold i eget hjem.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078