23948sdkhjf

Trykkammerbehandling kan have effekt

En ny medicinsk teknologivurdering (MTV) fra Sundhedsstyrelsen viser, at trykkammerbehandling af skader efter strålebehandling i hoved-halsregionen kan have effekt. Men der mangler dokumentation på området.
MTV´en baserer sig på en systematisk gennemgang af litteraturen på området, et tilbageskuende dansk studie af patienter behandlet med og uden trykkammerbehandling, et feltstudie fra trykkammerbehandlinger, individuelle interview af patienter, en undersøgelse baseret på spørgerskemaer til de afdelinger, der henviser patienter samt en økonomisk analyse.

Rapporten viser, at der er begrænset dokumentation for, at patienterne har effekt af, at deres skader efter strålebehandling for kræft i hoved-halsregionen bliver behandlet i trykkammer. Behandlingen i trykkammer påvirker ikke patienternes dødelighed og giver ikke højere forekomst af tilbagefald af kræftsygdom eller ny kræftsygdom.

Omfattende og krævende, men også værdifuld

De øvrige studier gennemført i MTV´en viser, at behandlingen i trykkammer er omfattende og krævende, men også værdifuld for patienterne. De henvisende afdelinger oplever generelt en positiv holdning til behandlingen og dens effekt, men finder det begrænsede niveau af dokumentation for behandlingerne problematisk. De økonomiske beregninger i rapporten viser, at et forløb med trykkammerbehandling af strålebehandling for kræft i hoved-halsregionen giver en meromkostning på cirka 50.000 kroner.

MTV’en bidrager med faglig rådgivning for at fremme hensigtsmæssig anvendelse og organisering af trykkammerbehandling til patienter med stråleskader efter hoved-halskræft. Overordnet er et helt centralt spørgsmål, hvorvidt trykkammerbehandling fortsat skal tilbydes patienterne i regi af det offentlige danske sundhedsvæsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079