23948sdkhjf

Solarium giver ikke kun modermærkekræft

I ny undersøgelse skærpes beviserne for, at solarium også øger risikoen for almindelig hudkræft, samt at risikoen stiger, jo yngre man er, når man begynder at bruge solarium.
Ifølge en amerikansk undersøgelse, der netop er offentliggjort i British Medical Journal, har personer, der bruger solarium, 67 procent øget risiko for at få almindelig hudkræft af typen pladecellekræft, sammenlignet med personer, der aldrig har brugt solarium. For typen basalcellekræft er det tilsvarende tal 29 procent. Alene i USA skønnes solarier således at være årsag til 170.000 nye tilfælde af almindelig hudkræft hvert år, skriver cancer.dk.

Undersøgelsen er en såkaldt meta-undersøgelse, der gennemgår al tidligere forskning på området. Den bygger på i alt 12 studier med til sammen 9.328 tilfælde af almindelig hudkræft.

- Tallene er slående. Hundredtusindvis af kræfttilfælde hvert år kan tilskrives solarier. Der ligger en kæmpe mulighed for at forebygge kræft her, siger Eleni Linos, professor i dermatologi ved UCSF og forfatter til undersøgelsen.

Forbyd solarium for unge under 18

Tallene viser også, at det ikke bare har betydning, om man bruger solarium, men også hvor gammel man er. Er man under 25 år, når man begynder at bruge solarium, har man større risiko for at få almindelig hudkræft.

I Danmark topper brugen af solarium netop i de unge år. Ifølge de seneste tal er det næsten hver femte unge kvinde mellem 15 og 19 år, der bruger solarium.

- Denne undersøgelse viser endnu engang, hvor skadeligt det er at gå i solarium. At risikoen er endnu større for unge, der netop har et højt solarieforbrug, er ekstra skræmmende. Derfor bør politikerne også forbyde solarier for unge under 18 år, så de kan beskytte dem mod denne øgede sundhedsrisiko, siger Line Rasmussen, daglig faglig leder af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078