23948sdkhjf

Bønner, linser og kikærter er tilbage på menuen

Kostrådene for patienter med urinsyregigt er blevet lempet.
I flere år har anbefalingerne lydt, at man skal holde sig fra mad som bønner, kikærter og linser, hvis man har urinsyregigt. Men ifølge de nyeste anbefalinger skal man ikke længere holde sig fra grøntsager med et højt indhold af puriner.

- Da urinsyregigt er en udpræget mandesygdom, er jeg overbevist om, at det vil glæde rigtig mange mænd. Dermed kan de med sindsro kaste sig ud i både kikærtegryde, linsefrikadeller og grønne bønner, siger direktør i Gigtforeningen, Lene Witte.

Mellem 50.000 og 70.000 danskere har eller har haft anfald af urinsyregigt. Otte ud af ti, der får stillet diagnosen, er mænd. Sygdommen bliver også kaldt for podagra eller direktørgigt. Den er desuden kendt fra tegneserien Knold & Tot som Kaptajn Voms syge.

Ikke for tøsedrenge

Urinsyregigt er en kraftig betændelsesreaktion i og omkring leddene. Typisk i storetåen. Men den kan også sætte sig i arme eller ben.

- Den er ikke for tøsedrenge. Tværtimod er den særdeles smertefuldt, siger Lene Witte.

Af alle gigtsygdomme er urinsyregigt den, vi kender bedst, og heldigvis kan man behandle den effektivt. Dertil kommer, at man selv kan gøre noget for at forebygge den. Det gælder fortsat, at man blandt andet skal holde sig fra store mængder kød og alkohol, at man skal undgå overvægt og holde sig i god fysisk form.

- Jeg er overbevist om, at det vil glæde mange mænd, at kostrådene nu er lempet. Dermed kan bønner, linser og kikærter igen være med til at forsøde tilværelsen, understreger Lene Witte.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141