23948sdkhjf

Cook & Care: Massiv fokus på køkkenhygiejne

Cook & Care: Der er massiv fokus på køkkenhygiejne i landets storkøkkener, når Alimentas, Mortalin og Novodan deltager på Cook & Care sektionen i forbindelse med Health & Rehab Scandinavia 22.-24. maj i Bella Center.
Enhver fødevarevirksomhed, der fremstiller eller forarbejder fødevarer, skal overholde en lang række regler om hygiejne, som Fødevarestyrelsen har udstukket. Reglerne, som også gælder for offentlige køkkener, omfatter:

• Indretning af virksomheden

• Udstyr, der bruges i virksomheden

• Nedkøling af fødevarer

• Køleopbevaring af fødevarer

• Varmebehandling af fødevarer

• Varmholdning af fødevarer

• Hvordan man undgår spredning af bakterier (krydskontamination)

• Rengøring og desinfektion

• Personlig hygiejne

• Bekæmpelse af skadedyr

"Der kommer hele tiden nye regler. Nu er det eksempelvis ’risikovurderingen’, som folk skal have med i deres egenkontrol. Her kan vi gå ind og hjælpe dem," siger Charlotte Bachmann, der er direktør for Alimentas.

Og ’hjælp’ er netop det, som Alimentas kan tilbyde. Udover deres konsulentydelser, arrangerer de hygiejnekurser. Og virksomheden, hvor konsulenterne løbende følger med i lovgivningen på hygiejneområdet, er selvfølgelig selv godkendt af Fødevarestyrelsen.

"Vi skal gøre det, som vi er bedst til. Nogle er meget gode til at lave velsmagende og ernæringsrigtig mad – vi er gode til at hjælpe med at holde styr på de nyeste regler indenfor hygiejneområdet," siger Charlotte Bachmann.

God rengøring

Fødevaresikkerhed og høje standarder for hygiejne og rengøring er et af nøgleordene, når det drejer sig om løsninger til køkkener. Novadan tilbyder rengørings- og hygiejneløsninger, og deres køkkenkoncept omfatter både produkter, service og vejledning.

Produktprogrammet til køkkener inkluderer rengørings- og desinfektionsmidler, håndhygiejne- og dispenserløsninger, affaldshåndtering, rekvisitter m.m..

Bekæmpelse af skadedyr

Hvis der er skadedyr i storkøkkenet, er det nødvendigt at identificere ’fremmedlegemer’ og artsbestemme de indfangede insekter for at vurdere behovet for supplerende handling. Det er en procedure, som Mortalin er ekspert i.

Forekomster af insekter overvåges ved hjælp af limfælder til kravlende insekter og feromonfælder til møl, brød- og rismelsbiller. Der etableres UV-lysfælder til indfangning af flyvende insekter, bl.a. fluer og hvepse. Alle fælder inspiceres ved hvert servicebesøg.

Hvis der i stedet er tale om gnavere, foretages etablering og inspektion af nummererede depoter med ugiftige indikatorblokke og/eller smækfælder.

Fødevarehygiejne på dagsordenen

Det er ikke kun i forbindelse med Cook & Care, at der er fokus på fødevarehygiejnen. Christiansborgspolitikerne har øget deres fokus på netop hygiejne og bakterier.

I forbindelse med det seneste Fødevareforlig, der blev indgået på Christiansborg, opprioriteres indsatsen i forarbejdnings- og detailledet. Der er behov for en øget indsats, der hvor fødevarerne er tættest på forbrugerne. Desuden besluttede politikerne, at der skal gøres en indsats overfor andre smittekilder, som frugt og grønt.

Aftalen rummer også en betydelig indsats mod en anden sygdomsfremkaldende bakterie – Listeria – ligesom der skal iværksættes en undersøgelse af E. coli resistens, der særligt ses i importeret fjerkrækød.

Med aftalen afsatte forligspartierne cirka 25 millioner kroner årligt til indsatser overfor bakterier i fødevarer.

Der skal særligt være fokus på bakterierne Salmonella og Campylobacter.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063