23948sdkhjf

Dansk-amerikansk samarbejde skal give bedre fjernbehandling

Nyt samarbejde mellem sundhedsvidenskabelige forskere fra Aalborg Universitet og verdensberømt amerikansk universitet og hjertecenter skal forbedre fjernbehandlingen af patienter via teknologi. Etableringen af et transatlantisk forskernetværk i såkaldt "telehealth" støttes af Videnskabsministeriet, som også har været med til at bringe parterne sammen via et dansk innovationsfremstød i USA.
Attraktive samarbejdspartnere

Adjunkt Birthe Dinesen fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet står i spidsen for Aalborg Universitets indsats i det nye parløb. Hun forventer, at samarbejdet vil give helt nye muligheder på et område, hvor hun og kollegerne i Aalborg i forvejen har spillet en pionérrolle. Eksempelvis i projekter, der med teknikkens hjælp muliggør kvalificeret overvågning af hjertepatienters tilstand, selv om de befinder sig i hjemmet.

- På Aalborg Universitet har vi en unik blanding af ingeniørkundskaber og sundhedsvidenskab, som gør os til en attraktiv samarbejdspartner for amerikanerne. Til gengæld kan de køre telemedicinske forsøgsprojekter i langt større skala, end vi har mulighed for herhjemme. Vores pilotforsøg involverer måske fem patienter, hvor de i stedet har 400 patienter med. Så aftalen giver os mulighed for at opskalere vores projekter og indhente erfaringer betydeligt hurtigere, forklarer Birthe Dinesen.

Hjælp fra eliten

De amerikanske deltagere er Davis Center for Health and Technology ved University of California Berkeley og den private hjerteklinik Cleveland Clinic i Ohio. Grundlaget blev skabt i efteråret 2010, da danske kompetencer på sundhedsområdet blev promoveret i Californien af en særlig sundhedskaravane med det danske Innovationskontor i Silicon Valley som medarrangør. Birthe Dinesen deltog i karavanen, og møderne og de efterfølgende drøftelser med amerikanerne har overbevist hende om, at der er basis for samarbejde på mange fronter:

- Berkeley er blandt verdens bedste universiteter, og Cleveland Clinic er rangeret som det førende amerikanske hjertecenter. Nu får vi i første omgang mulighed for at mødes en uge hvert sted og dele erfaringer og planer. Vi vil også udveksle kandidater og ph.d.-studerende samt lave fælles forskningsprojekter og skabe netværk mellem virksomheder de to steder, siger Birthe Dinesen.

Samtidig regner hun med, at netværket kan give inspiration på et mere overordnet plan i forhold til idéer og innovation.

- Jeg ser det som en mulighed for at styrke vores idéer, og jeg satser på en afsmittende virkning på vores kommende forskning og kliniske forsøg. Turen med sundhedskaravanen viste mig, at de er mere åbne om innovation og om at dele viden, end vi er. I Silicon Valley siger de, at det er bedre at dele viden og få en bid af en stor kage, end at man går og gemmer på viden. Det håber jeg på, at vi kan lære noget af, fortæller Birthe Dinesen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08