Parløb mellem forskning og praksis skal skabe sundere liv
Der er lagt op til et tæt nyskabende parløb mellem viden og hverdag når Aarhus, Randers og Syddjurs Kommuner underskriver en samarbejdsaftale med Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.
Den viden vil Aarhus Universitet og tre østjyske kommuner nu samarbejde om at tilvejebringe via en ny, unik samarbejdsaftale, der har afsæt i forskning på den ene side og i praksis på den anden. De tre kommuner er Aarhus, Randers og Syddjurs, mens Institut for Folkesundhed teg-ner Aarhus Universitet.
Første konkrete forskningsprojekt er allerede udpeget; det drejer sig om at dokumentere ef-fekten af de såkaldte korttidspladser, typisk beregnet for ældre mennesker, der er færdigbe-handlet på hospitalet, men endnu ikke er i stand til at klare sig selv derhjemme.
"Sundhedsvæsenet er under pres, og flere og flere opgaver løses andre steder end i sygehus-regi. Men man mangler meget ofte et forskningsmæssigt grundlag for at sige, at ressourcerne bruges mest hensigtsmæssigt," siger sundhedsvidenskabelig dekan Allan Flyvbjerg.
"Forskningen skal med andre ord bidrage til at støtte kommunernes bestræbelse på at skabe effektive og sikre sundhedstilbud til borgerne".
Bedre sundhed
I aftalen forpligter parterne sig til at samarbejde om udvikling af det kommunale sundhedsområde igennem en række konkrete forskningsprojekter.
"Samarbejdet sikrer, at vi i kommunerne får hurtig og direkte adgang til den nyeste viden, og at vi forpligter os til at stille erfaringer til rådighed for forskningsprojekter. På længere sigt betyder det, at vi kan sammensætte tilbud til borgerne på baggrund af forskning, som er afprøvet i vores eget system" siger Kirstine Bille, borgmester i Syddjurs Kommune (SF).
Samarbejdsaftalen underskrives på en fælles temadag mellem de tre kommuner og Aarhus Universitet, hvor forskere og medarbejdere i kommunerne mødes og udveksler viden og erfa-ringer fra sundhedsarbejdet.
"Det er vigtigt, at vi bringer forskerne og medarbejdere fra den kommunale hverdag sammen. På den måde sikrer vi, at kommunerne får mulighed for at levere ydelser af den højeste kvali-tet, og borgerne får mest mulig sundhed for de penge, der er til rådighed." siger Henning Jen-sen Nyhuus, borgmester i Randers Kommune (S).
Korttidspladser
Som det første fælles forskningsprojekt har parterne lagt sig fast på at undersøge korttidspladser, der etableres som et kommunalt alternativ til indlæggelse, når en ældre borger oplever akut behov for yderligere pleje.
"Med de udfordringer vi står overfor i det kommunale sundhedsarbejde er det vigtigt, at alle trækker på samme hammel for at skabe de bedste forudsætninger for borgernes velfærd og sundhed. Det er aftalen her med til at sikre," siger Dorthe Laustsen, rådmand for sundhed og omsorg, Aarhus Kommune (SF).