23948sdkhjf

Næstved Kommune opretter ambassadørpost

Der er ikke tale om en ambassadør i et fjernt land, men om en ambassadør, der skal tale institutionernes sag i kommunen. Når der sættes nye initiativer i gang, der får konsekvenser for skoler, daginstitutioner, ældrecentre m.m. skal kommunens nye Virksomhedspanel inddrages.
Bibliotekschef Nanna Stryhn bliver Næstved Kommunes første ambassadør. Titlen bliver virksomhedsambassadør, for Næstved Kommune kalder sine institutioner for virksomheder. Det er disse virksomheders sag ambassadøren skal tale. Direktionen og ledelserne i forvaltningerne skal blive bedre til at høre virksomhedernes stemme, inden de sætter initiativer i gang. Det kan være ændrede arbejdsgange, decentralisering af opgaver, indførelse af nye politikker eller andet. Nu etableres et Virksomhedspanel, som skal behandle initiativerne. Panelets synspunkter vil fremgå, når direktionen behandler disse. Repræsentanter til panelet vælges på et seminar for alle virksomhedsledere i kommunen i slutningen af januar. Virksomhedsambassadøren er formand for panelet, udpeget af direktionen.

"Det bliver min opgave at sikre, at nye initiativer ikke bare pludselig trækkes ned over virksomhederne uden, at de er spurgt, hvad det vil betyde for dem. Vi har eksempler på, at opgaver der er udlagt til virksomhederne for at spare ressourcer i administrationen, faktisk bliver meget tidskrævende i den enkelte virksomhed. Det kan f.eks. være opgaver i forbindelse med økonomi- og personalestyring. Der er nok at tage fat på – og jeg glæder mig til at komme i gang," siger Nanna Stryhn.

Nanna Stryhn har deltaget i det arbejde, der har ledt frem til beslutningen om at etablere formentlig den første kommunale virksomhedsambassadørpost. Det var et projekt med titlen "Styr på styringen".

Synsvinklen vendes

"I projektgruppen har vi gennemgået en række styringsredskaber, som vi benytter i kommunen", udtaler økonomidirektør Peter Pedersen, som har været hovedansvarlig for arbejdet. "Vi har konstateret, at vores virksomheder egentlig ikke er utilfredse med de forskellige redskaber, men at de gerne vil inddrages i en dialog om, hvilke redskaber der skal indføres, og hvor opgaverne skal løses. Det er det vi imødekommer med etableringen af virksomhedspanelet. Vi skal i administrationen blive bedre til at se virksomhedernes forskellige behov, og vi vil gerne vende vores synsvinkel og i højere grad se sagerne fra virksomhedernes side."

Det er ikke det eneste resultat af projektet. De forskellige redskaber skal bruges mere fleksibelt, og der vil blive set på, hvor relevante de er for den enkelte virksomhed.

Konkrete styringsredskaber forenkles, f.eks. bogføringsregler, det bliver lettere for virksomhederne at søge lige netop de oplysninger på intranettet, som de har behov for, og de får større muligheder for konkret konsulentbistand til den enkelte virksomhed, f.eks. til at finde ud af at bruge kommunens indkøbsaftaler bedst muligt.

Politikerne kommer også til at mærke projektets resultater, idet arbejdet med mål bliver forenklet og opfølgningen på målene forbedret. Byrådet holder her i foråret en temadag, hvor de politiske mål for 2012 opstilles, og dermed skydes dette arbejde i gang.

Borgmester Henning Jensen siger i forbindelse med, at Økonomiudvalget har behandlet projektet:

"I Næstved Kommune lægger vi stor vægt på vores selvforvaltningsordning, som giver vores institutionsledere betydelige frihedsgrader. Jeg er meget tilfreds med, at hele den praktiske styring nu er kulegravet, og at vi med konkrete og markante initiativer styrker det decentrale råderum. Jeg er sikker på, at hele Byrådet ser frem til at følge det videre arbejde med at gennemføre initiativerne."
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064