Regionerne lader psykisk syge stofmisbrugere i stikken
Mange stofmisbrugere, der ved siden af deres misbrug har en psykisk lidelse, afvises af psykiatrien, når de enten selv møder op eller henvises fra det kommunale misbrugscenter. KL vil nu rette henvendelse til sundhedsministeren og Danske Regioner med henblik på at finde en løsning.
KL har været i kontakt med lederne på en række kommunale misbrugscentre over hele landet, og de bekræfter alle tendensen til, at stofmisbrugere med psykiske lidelser afvises i det regionale behandlingssystem.
Den begrundelse, man i psykiatrien bruger til at afvise målgruppen, er, at misbrugeren skal være stoffri, før de vil påbegynde en udredning og behandling af dem.
"Den begrundelse er ikke holdbar, dels fordi meget væsentlige dele af udredningen handler om tiden før misbruget, dels fordi de allersvageste borgere på den måde bliver svigtet", siger direktør Torben Kjærgaard, KL.
"Jeg er meget enig med psykiateren og misbrugseksperten Henrik Rindom, der har påpeget, at det er nødvendigt at forholde sig til det hele menneske i behandlingen. En meget stor del af disse mennesker bruger stofferne som selvmedicinering i forhold til deres psykiske tilstand. Der er evidens for, at de ikke profiterer fuldt ud af misbrugsbehandlingen, hvis ikke deres psykiske lidelser bliver behandlet samtidig", siger Torben Kjærgaard.
En dyr affære
Han påpeger, at det både menneskeligt og økonomisk er meget dyrt, når vi har en gruppe misbrugere, som vi reelt ikke giver den rette behandling og dermed ikke hjælper ud af deres misbrug.
"Vi ser, at stadig flere kommuner i frustration og afmagt enten selv begynder at finansiere udgiften til den psykiatriske udredning af målgruppen eller får finansieringen via Socialministeriets puljer. Det er ikke en holdbar løsning, at kommunerne skal sørge for en opgave, som regionerne har fået penge til at varetage. Og puljer sikrer ikke en varig finansiering," siger Torben Kjærgaard.