Arbejdsmiljø er et vækstparamenter
Vækst skal måles i andet end BNP. Det foreslår FOA i et nyt vækstudspil, der også sætter fokus på livskvalitet, lighed og tillid.
Fremskrift
"Selvfølgelig skal målingen af livskvalitet ikke erstatte betydningen af økonomisk vækst. Men livskvalitet skal tænkes ind som et pejlemærke for, hvordan fremskridt kan måles," siger FOAs formand, Dennis Kristensen.
FOA foreslår derfor, at der nedsættes en ny national vækstkommission, der bygger på nye og bredere principper for, hvordan vi måler fremskridt i Danmark.
Konkret peger FOA på seks værktøjer, der bør tages i brug for at sikre væksten.
Værktøjer
Et fleksibelt arbejdsmarked, hvor de ansatte i højere grad selv kan bestemme over deres arbejdstid, er en af vejene til ny vækst. Det samme gælder uddannelse, grøn energi og innovation skabt af medarbejderne. Men også sygdomsforebyggelse giver mere vækst, ligesom der er et enormt vækstpotentiale i at forbedre fysiske og det psykiske arbejdsmiljø for tusindvis af medarbejdere.
"Vi ser gang på gang, at når det psykiske og det fysiske arbejdsmiljø bliver bedre, så stiger arbejdsglæden, skaderne bliver færre og sygefraværet rasler ned. Der ligger oplagte vækstpotentialer her. Både når vi tager økonomibrillerne på, og når vi ser på livskvalitet," siger Dennis Kristensen.
FOAs formand peger desuden på, at det er en misforståelse, når nogle politikere kalder den offentlige sektor for en økonomisk byrde for samfundet. De to sektorer er tværtimod hinandens ligeværdige forudsætninger, mener Dennis Kristensen:
"Uden den offentlige sektor til at tage sig af børnene, de syge, de ældre og stå for vores uddannelse, så vi kan matche arbejdslivets krav, så kan den private sektor jo ikke hænge sammen. Væksten i den offentlige og i private sektor skal derfor være parallel," siger Dennis Kristensen.