23948sdkhjf

Stats-sygehuse kan sluge regionsbesparelse

500 millioner i besparelser ved at nedlægge regionerne kan forsvinde mellem statslige fingre, mener ekspert.
Der er penge at spare ved at nedlægge regionerne og centralisere sygehusene, men en statslig drift kan hurtigt løbe løbsk.

Det mener professor ved Statskundskab på Aarhus Universitet, Poul Erik Mouritzen, som finder det "helt realistisk" at en nedlæggelse vil spare 500 millioner kroner, som Dansk Folkeparti har anslået.

- Det hænger sammen med, at de samlede administrative udgifter i regionerne, de ligger på 3-4 milliarder. Størstedelen af dem vil fortsætte, men det er klart at nogle af dem, ville kunne afskaffes, siger Mouritzen.

Besparelserne kommer, fordi man ikke skal betjene et regionsråd, formand og udvalg med alt, hvad det indebærer, forklarer Poul Erik Mouritzen.

Men han advarer om, at budgetterne for sygehusene nemt kan overskrides, hvis sygehusene falder ind under staten.

- Hvis man lægger ansvaret for sygehusene hos ministrene og regeringen, så vil det være meget svært at holde låg på sygehusudgifterne i Danmark, siger Poul Erik Mouritzen og tilføjer:

- Erfaringerne fra Norge kunne antyde, at det bliver meget svært at styre, fordi der hele tiden vil gå politik i den i Folketinget.

Mouritzen forventer at en regering vil poste mange penge i sygehusene for at undgå politiske skandaler.

- Ud fra hensynet om at styre de offentlige udgifter, så vil det være noget skidt at centralisere, siger Mouritzen.

Den statslige ledelse af Rigshospitalet frem til 1995 gav dårlige erfaringer med budgetoverskridelser, skandaler og direktører, der blev fyret, siger Mouritzen.

- Det viser, at der ikke er nogen garanti på, at man får et godt sygehus under statslig ledelse.

Den borgerlige blok har meldt ud, at de vil af med regionerne. Venstre vil fremlægge sin plan for nedlæggelsen på partiets sommermøde fredag. Konservative og Dansk Folkeparti bakker op om forslaget.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078