Sosu'er får journaladgang
I det danske sundhedsvæsen skal den ene hånd vide, hvad den anden gør. Det er grundtanken i en nye lov, som et enigt folketing - undtaget Enhedslisten - netop har vedtaget. Loven sikrer, at sundhedspersonalet lettere kan dele viden om den enkelte patient. Bertel Haarder mener, at loven vil betyde et bedre forløb for den enkelte patient.
Det vil give en højere grad af sammenhæng og kvalitet i behandlingen og tryghed for den enkelte patient.
"Det er dejligt, at vi har så bredt et flertal bag ændringen. Nu skal det være slut med, at patienten skal starte forfra hver gang og oplyse de samme ting igen og igen til forskellige faggrupper i sundhedsvæsnet . Den ene hånd skal vide, hvad den anden gør i sundhedsvæsenet," siger Bertel Haarder.
En god grund
Han understreger, at der altid skal være en behandlingsmæssig grund til, at sundhedspersonalet læser patienternes journaler. Og at patienten kan blokere oplysninger, som hun eller han ikke ønsker skal deles.
Den nye lov vil også gøre hverdagen lettere for sygehuspersonalet. De kan nemmere blive fuldt opdateret om patienten, og dermed bruge mere tid på at gøre deres arbejde i stedet for at lede efter de rigtige papirer.
En anden del af det nye lovforslag handler om kommuners og regioners mulighed for at indhente data om patienterne i offentlige registre. Formålet med den del af forslaget er, at regionerne og kommuner skal have bedre mulighed for at udarbejde statistikker til at danne sig et overblik over patienternes behov. På den måde skal de bedre kunne skaffe sig et grundlag for at give de bedste sundhedstilbud til patienterne.
Kun statistik
Men det understreges i lovforslaget, at kommunerne og regionerne ikke har lov til at bruge oplysningerne om den enkelte patient i en sagsbehandling kun til statistikker. Denne understregning skal blandt andet sikre, at følsomme oplysninger ikke bruges, når en patient fx søger om ydelser.
"Der skal være sammenhæng og høj kvalitet i de tilbud, patienten får. Dermed hjælper vi blandt andet til den rette behandling og at patienten ikke er på hospitalet unødigt eller længere end højst nødvendigt. På den måde er lovforslaget også et skridt mod kortere indlæggelser. Og det er den vej, vi skal", siger Bertel Haarder.