23948sdkhjf

Regeringen er klar til at lukke regionerne

Ekspertudvalg skal finde afløseren for regionerne. VKO-flertallet har nemlig aftalt at nedlægge dem fra 2013.
De fem regioner er fortid, hvis VKO-flertallet fortsætter efter det kommende folketingsvalg.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er blevet enig med Dansk Folkeparti og løsgængeren Pia Christmas-Møller om en såkaldt politisk forståelse om at nedlægge regionerne fra den 1. januar 2013.

To ekspertudvalg får til opgave - inden årets udgang - at komme med en anbefaling af, hvordan sundhedsområdet i stedet bør organiseres - og hvordan regionernes øvrige opgaver klares.

- Derefter følger de politiske forhandlinger om den fremtidige sygehusstruktur, forklarer finansministeren.

På forhånd har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) foreslået at erstatte regionerne med tre sygehusbestyrelser.

Men om det bliver statsministerens model - og om der for eksempel stadig kommer til at sidde politikere i bestyrelserne - kan finansministeren endnu ikke afsløre. Aftaleteksten taler kun om, at "sygehusvæsnet forankres i staten".

- Vi har netop besluttet, at disse ekspertudvalg skal rådgive os, så vi får den mest effektive og ensartede patientbehandling. Det er jo hele formålet med øvelsen, siger Claus Hjort Frederiksen.

Når regeringen nu vil nedlægge regionerne, som netop den daværende indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen opfandt, skyldes det ifølge Claus Hjort Frederiksen, at "vi er blevet klogere".

Selv om Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, har afvist statsministerens model, så forventer hun, at partierne nok skal blive enige. Dansk Folkeparti ønsker sygehusene underlagt sundhedsministeren.

- Det her bliver jo nationalt. Det er det, som er så væsentligt. Og jeg synes, at man skal have respekt for, at vi nu laver det her udvalgsarbejde og så ser, hvad de kommer frem til.

- Men det er jo den vej, det peger, når det skal være et nationalt sundhedsvæsen. Det siger sig selv, siger Pia Kjærsgaard.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079