23948sdkhjf

Færre bliver syge af salmonella

Antallet af salmonellasmittede er faldet 25 procent. Knap halvdelen har fået salmonellainfektionen i udlandet.
Antallet af salmonellasmittede er faldet 25 procent. Knap halvdelen har fået salmonellainfektionen i udlandet.

Mens den aggressive tarmbakterie VTEC har gjort tusindvis af europæere syge i løbet af de seneste måneder, ser det lysere ud på salmonellafronten.

Langt færre danskere bliver nemlig ramt af en salmonellainfektion end tidligere, viser nye tal fra Zoonosecenteret i DTU Fødevareinstituttet.

I alt 1598 danskere måtte lægge sig syge med salmonella - et fald på 25 procent siden 2009, hvor 2129 danskere blev ramt af bakterien.

Knap halvdelen af de smittede danskere tog sygdommen med hjem fra udlandet og særligt fra rejsemål i Egypten, Thailand og Tyrkiet. Det er en stigning på 14 procent siden 2009.

Til gengæld er langt færre blevet syge af danske æg, som ellers tidligere har været en hyppig smittekilde. Faktisk stod de danske æg kun for 1,8 procent af tilfældene - det laveste i 25 år og et fald på mere end 10 procentpoint siden 2009.

- I en årrække har Danmark haft et påbud om, at alle æg fra salmonellapositive æglæggerflokke skal varmebehandles, og i resten af EU har der været lignende forbud, forklarer Birgitte Helwigh, som er forsker ved DTU Fødevareinstituttet.

- Det betyder, at der kommer langt færre rå æg med salmonella ud til forbrugerne, fortsætter hun.

Det ser til gengæld fortsat skidt ud i den danske svineproduktion, som stod for hver sjette salmonellainfektion i 2010. Det er mere end en fordobling i forhold til året før og skyldes primært to salmonellaudbrud, hvor henholdsvis 172 og 20 personer blev smittet.

Kyllinger stod til gengæld kun for otte tilfælde sidste år, og alt i alt er antallet af smittede altså faldet væsentligt.

Men der skal fortsat kæmpes - gerne på EU-plan - for at reducere smitten, mener forskningsleder ved DTU Fødevareinstituttet.

- Det er nødvendigt med en koordineret indsats, hvis problemet med salmonella og andre sygdomsfremkaldende bakterier i fødevarer skal bekæmpes, siger Tine Hald.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.851