En stribe af retssager på vej om handicaphjælpere
Der er en række sagsanlæg på vej mod danske kommuner, som FOA ikke mener lever op til servicelovens bestemmelser om hjælp til handicappede.
"Det er uhyre bemærkelsesværdige og næsten kreative begrundelser, vi har mødt fra kommunernes side for at forringe handicaphjælpernes ansættelsesvilkår. Odense kommune har lagt sit eget loft over den løn, der kan udbetales under handicaphjælperens sygdom. Århus kommune er begyndt at udbetale væsentlig lavere aften-, nat- og weekendtillæg, tillæg som kommunen selv har fundet i en anden overenskomst. Og i Skive kommune afvises det nu at give arbejdsmarkedspension til nyansatte handicaphjælpere, selvom handicaphjælperne har pensionsordning med fra tidligere ansættelsesforhold," siger forbundssekretær Jakob Bang fra FOA.
Årsagen til kommunernes yderst mærkværdige manøvrer er, at staten har anbefalet, at overenskomstgrundlaget for handicaphjælpere tager udgangspunkt i overenskomsten som bruges i hjemmeplejen. Men kommunerne synes, at statens refusion til kommunerne er for lille, og at den ikke dækker de udgifter, der er aftalt i overenskomsten.
Derfor bruger en række kommuner nu det såkaldte Kolding-kneb. Man tvinger den handicappede borger til fyre alle handicaphjælpere på den gamle ordning, hvorefter hjælperne kan blive genansat efter nye og ringere bestemmelser.
"Det er helt uholdbart. Vi har nu set en række konkurser i branchen. Alligevel fortsætter den ene kommune efter den anden med disse mærkværdige jule- og kispuslege, som slet ikke klæder ansvarlige arbejdsgivere og ansvarlige myndigheder. Se dog for søren at få løst det problem," siger Jakob Bang.
I retssagerne kræver FOA, at hver enkelt kommune retter op på deres ulovlige praksis.