23948sdkhjf

Kommunal spareiver rammer de handicappede

Overenskomstmæssige fiduser i flere kommuner gør det sværere for de handicappede at beholde deres hjælpere.
Fagforeningen FOA trækker en række kommuner i retten og beskylder dem for at være lidt for smarte, når det gælder aflønning af handicaphjælpere.

En retssag mod Kolding Kommune er allerede i gang, mens retssager er på vej mod Odense, Aarhus og Skive kommuner.

Ifølge FOA er kommunerne lidt for kreative og så at sige plukker i forskellige overenskomster for at spare penge, når handicaphjælperne skal aflønnes.

Den fremgangsmåde mener FOA er både ulovlig og går ud over de handicappede.

- Man skal ikke nødvendigvis følge vores overenskomst, men kommunerne bliver nødt til at vælge at bruge én i sin helhed. Det andet er ulovligt, siger forbundssekretær Jakob Bang fra FOA.

Fra de handicappedes synspunkt er konsekvensen, at det er blevet sværere at holde på kvalificerede hjælpere i længere tid.

- Flere handicappede føler sig sat skakmat af kommunen og dens ageren på området. De føler sig ikke længere sikre på, at de kan tiltrække og beholde ordentlige hjælpere, fordi de ikke kan give dem en ordentlig løn, siger Jakob Bang.

Problematikken indeholder også et andet aspekt, fordi det ofte er en fra den handicappedes egen familie, der er ansat som hjælper.

- Når kommunerne reducerer i hjælpernes vilkår, gør de det vel vidende, at det aldrig kunne falde hjælperen ind at svigte den handicappede qua deres familierelation, siger Jakob Bang.

Han mener, at kommunerne bevidst udnytter den loyalitet, familiebåndet giver.

De forringede vilkår, de handicappede er nødsagede til at tilbyde deres hjælpere, har flere forskellige ansigter fra kommune til kommune.

- Eksempelvis udbetaler Aarhus Kommune væsentligt lavere aften-, nat- og weekendtillæg, og i Skive Kommune er der ikke arbejdsmarkedspension til nyansatte handicaphjælpere, siger forbundssekretær Jakob Bang fra FOA.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078