Farlige bakterier fundet i frugt og grønt
Flere udenlandske grøntsager indeholder farlige bakterier, viser en ny rapport. Især babymajs er synderen.
Antallet af danskere, der får et maveonde efter at have spist grøntsager, er i vækst.
Det oplyser Fødevarestyrelsen, som lørdag offentliggør en rapport over antallet af forurenet frugt og grønt de senere år.
I løbet af 2009 og 2010 foretog Fødevarestyrelsen godt 1500 stikprøver fra grossister og importører, og her sporede man salmonellabakterier i et parti babymajs fra Thailand og høje niveauer af colibakterier i hver fjerde af de undersøgte 20 partier babymajs.
Derudover blev der fundet bakterier af typen campylobacter i enkelte partier af bladgrønt, persille og forårsløg fra Italien og Danmark.
Til gengæld var der ingen salmonella i grøntsager og friske krydderurter fra EU, herunder Danmark.
Forbrugerordfører Pia Olsen Dyhr fra SF kalder de forurenede grøntsager for uacceptabelt og vil nu kalde fødevareministeren i samråd.
- Den nuværende udvikling skal vendes, ellers ender vi med, at danskerne spiser mindre frugt og grønt, og det er bestemt lige så sundhedsskadeligt, siger Pia Olsen Dyhr.
Hos Dansk Gartneri lyder meldingen, at danske frugt- og grøntavlere har godt styr på fødevaresikkerheden.
- Forbrugerne kan reducere risikoen mest muligt ved at købe danske grøntsager, som i alle undersøgelser - også den seneste fra Fødevarestyrelsen - kommer ud som de sikreste, siger sekretariatschef i Dansk Gartneri, Flemming Nør-Pedersen.
Problemerne med forurenede grøntsager opstår, hvis de for eksempel bliver vandet med spildevand i fjerne lande, eller hvis grøntsagerne ikke håndteres hygiejnisk fra jord til bord.
Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at man altid skyller frugt og grønt, inden man putter det i munden.
Og babymajs og sukkerærter fra udlandet samt frosne hindbær til for eksempel smoothies skal have et kort opkog for at slå eventuelle bakterier og virus ihjel, lyder rådet.
/ritzau/