23948sdkhjf

Egypten afviser ansvar for VTEC-udbrud

Smitten, der har kostet 50 livet, kan ikke stamme ikke fra os, lyder det fra de egyptiske myndigheder.
Smitten, der har kostet 50 livet, kan ikke stamme ikke fra os, lyder det fra de egyptiske myndigheder.

Bukkehornsfrø fra Egypten er ikke årsag til de mange udbrud med den farlige VTEC-bakterie, ifølge de egyptiske myndigheder.

Udbruddene har de seneste måneder kostet 50 mennesker livet, heraf langt de fleste i Tyskland.

Tirsdag konkluderede EU's fødevaremyndighed, Efsa, at importerede bukkehornsfrø fra Egypten er "den mest sandsynlige" årsag til udbruddene. VTEC er en variant af E.coli-bakterien.

Ifølge den seneste opgørelse har smitten kostet 48 tyskere samt én amerikaner og én svensker livet. Desuden er over 4000 personer meldt syge. I Danmark har 23 mennesker været indlagt med den farlige mavesygdom.

EU mener smitten skyldes en sending bukkehornsfrø, der blev eksporteret til Europa i 2009. Frøene skulle bruges til at gro spirer.

Men den udlægning holder ikke, ifølge landbrugsministeriet i Egypten.

- Videnskabeligt kan bakterien ikke forblive på så tør en overflade fra 2009 til juni 2011, siger ministeriet.

Såfremt bukkehornsfrøene er årsag til smitten, må E.coli-bakterierne være havnet på frøene i forbindelse med håndteringen af disse i Europa. For eksempel i forbindelse med vandingen af frøene, mener ministeriet.

Egypten har en interesse i at få tilbagevist påstandene så hurtigt som muligt, fordi EU har udstedt et forbud mod import af alle frø og bønner fra landet gældende til slutningen af oktober.

Forbuddet skyldes, at Efsa ikke kan afvise, at andre sendinger af bukkehornsfrø fra Egypten i perioden 2009-2011 også indeholder den farlige bakterie.

Samtidig skal forbrugerne holde sig fra at spise alle former for rå spirer, lyder anbefalingen. Efsa advarer også forbrugerne mod selv at gro spirer.

Landbrugsministeriet i Kairo understreger, at der i Egypten ikke er registreret tilfælde af smitte fra bukkehornsfrø.

/ritzau/AFP
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094