23948sdkhjf

Udsigt til grønt lys for at spise spirer

Friske grøntsagsspirer kan snart være tilbage på danske spiseborde efter, at anbefalingen har lydt på kogning.
Friske grøntsagsspirer kan snart være tilbage på danske spiseborde efter, at anbefalingen har lydt på kogning.

Forbrugerne kan formentlig meget snart igen få grønt lys for at spise spirer i rå tilstand.

Fødevarestyrelsens anbefalinger fra sidste uge om kun at spise spirer, der er kogt eller stegt, på grund af risikoen for tarmbakterien VTEC, kan vise sig at få en kort levetid.

EU har netop besluttet at forbyde import af alle frø og bønner fra Egypten indtil slutningen af oktober.

I forlængelse heraf diskuteres det på et møde på tirsdag i EU-Kommissionen, hvordan EU-landene, som har reageret forskelligt på VTEC, koordinerer indsatsen.

- Her vil det også blive diskuteret, om vi skal droppe anbefalingen mod at spise rå spirer, som danske fødevaremyndigheder har lavet på linje med de svenske og engelske myndigheder, siger specialkonsulent Annette Perge fra Fødevarestyrelsen.

Importerede bukkehornsfrø fra Egypten anses nu for at være den mest sandsynlige årsag til udbruddene af tarmbakterien VTEC. Den har kostet 49 mennesker livet i Tyskland og Sverige livet og gjort mere end 4000 mennesker syge.

Danske Supermarked har anklaget de danske fødevaremyndigheder for at være for upræcise i deres anbefalinger, som derfor er gået hårdt ud over også salget af danske spirer.

- Vi har reageret ud fra anbefalinger fra EU's fødevaremyndighed (EFSA). På baggrund af den aktuelle situation ville vi sikre, at der ikke er risko for en krydsforurening et sted, siger Annette Perge og fortsætter:

- Vi er opmærksomme på, at det kan påvirke salget af nogle produkter en overgang, men vi har samtidig forbrugersikkerheden at tage vare på.

I Danmark har 25 mennesker været indlagt på hospitalet med mavesygdommen, der kan give stærk diarre og i nogle tilfælde nyresvigt, som kan føre til døden.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078