Ældre Sagen: Hvor er it-planen for ældre?
Den digitale udvikling går for hurtigt, mener ældre borgere. Især dem, som aldrig har været på internettet. Mange ældre borgere er hægtet godt og grundigt af internettet, og det bliver formentlig kun værre.
Færre papir
Undersøgelsen får Ældre Sagens administrerende direktør, Bjarne Hastrup, til at advare mod helt at afskaffe papir og breve i den offentlige kommunikation i løbet af få år, sådan som det er målsætningen hos stat, kommuner og regioner.
"Målsætningen om et papirløst samfund i 2015 er meget ambitiøs, men jeg savner en lige så ambitiøs handleplan for, hvordan vi får ældre og andre borgere uden it-kendskab på nettet, og hvad vi gør for dem, som aldrig bliver i stand til det," siger Bjarne Hastrup til Ældre Sagen NYT.
Ifølge tal fra Danmarks Statistik i 2011 har 400.000 borgere over 65 år aldrig været på internettet. Blandt dem svarer to ud af tre, at det går "for hurtigt" eller "alt for hurtigt".
Færre papir
Ifølge Jakob Aagaard Harder, chef i Center for Borgerbetjening og IT-politik i Kommunernes Landsforening (KL), ønsker kommunerne at lukke papirkanalen i takt med, at de digitale løsninger bliver obligatoriske og senest i 2015.
"Men nogle kommer aldrig online, og dem har vi et ansvar for at hjælpe, siger Jakob Aagaard Harder og peger på hjælp til at bruge en computer på biblioteker eller borgerservicecentre."
Men det er ikke godt nok, mener Bjarne Hastrup.
"Hvis overgangen skal lykkes, er vi nødt til at mangedoble undervisning i it. Det kræver ressourcer til lokaler, computere og undervisningsmateriale. Men mange vil stadig ikke bruge internettet i 2015, og til dem må vi kræve papirløsninger og ansigt til ansigt hjælp i borgerservice," siger han.
//RITZAU//