23948sdkhjf

Økologiske køkkener koster 45 millioner

Det er ikke dyrere at drive økologiske køkkener, men omstilling af de offentlige køkkener til økologi koster.
Det vil koste en statsstøtte på 45 millioner kroner i otte år at omstille alle de offentlige køkkener til kun at servere økologisk mad. Det oplyser Økologisk Landsforening på baggrund af beregninger over, hvad sådan en økologisk omstilling er løbet op i nogle steder i København og i Albertslund.

Mindre spild

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) siger, at hun "har blikket fast rettet mod det økologiske potentiale i de omkring 500.000 daglige offentlige måltider."

"Selve driften vil ikke blive dyrere, idet det involverer en begrænsning af spild samt flere grøntsager og mindre kød i retterne. Men det koster noget at omstille sig," siger landsforeningens direktør, Paul Holmbeck.

Omlægning af drift

Sådan en omlægning af statens, regionernes og kommunernes køkkener vil give et ekstra behov for omlægning til økologisk drift på 20.000 hektarer af Danmarks i alt 2,6 milliarder hektar landbrugsjord.

Det vil spare 30 millioner liter grundvand for forurening med pesticider, viser beregningerne, som landsforeningen har lavet i samarbejde med den selvejende institution Københavns Madhus.

"Kommunerne vil have en økonomisk tilskyndelse til at omlægge til økologiske køkkener," siger Paul Holmbeck.

"Det giver jo ingen mening, at kommunalbestyrelsen den ene dag lukker forurenede vandboringer og den anden dag bestiller fødevarer fra de selvsamme konventionelle landbrug, som er årsag til forureningen af grundvandet," siger Paul Holmbeck.

Ikke lige med det samme

Omstillingsstøtten skal til i otte år, fordi ikke alle kommunerne ikke kan ventes at gennemføre omstilling det med det samme, siger direktøren.

"Ministerens udspil er glædeligt. Der har været alt for lidt aktivitet med økologisk omstilling i de senere år," siger Paul Holmbeck.

Han glæder sig også over, at der kommer mere eksport- og innovationsstøtte. Ministerens neddrosling af en gammel målsætning om at tredoble det økologiske landbrugsareal, skuffer ikke Økologisk Landsforening.

"Vi har aldrig været så optagede af den slags målsætninger, men mere af handling," siger Paul Holmbeck.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079