23948sdkhjf

Nyt videnscenter baner vejen for brugerinddragelse

Med støtte fra TrygFonden etablerer Danske Patienter Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS). Videnscentret skal samle og dele viden om, hvad der virker og ikke virker i arbejdet med inddragelse af patienter.
Det er et faktum, at patienten er en vigtig kilde, når det handler om at forbedre patientsikkerheden, den generelle tilfredshed og kvaliteten i behandlingen. Der findes imidlertid kun spredt viden om brugerinddragelse i Danmark og intet overblik over, hvad der virker og ikke virker. Med fire millioner kroner fra TrygFonden har Danske Patienter sat sig i spidsen for et nyt videnscenter, som skal blive det naturlige sted, hvor fagfolk kan henvende sig, hvis de har brug for input og viden i forbindelse med inddragelse af brugere. Direktør i Danske Patienter, Morten Freil, bliver daglig leder af videnscentret.

Inddragelse af patienterne

"Vi får rigtig mange henvendelser fra folk på forskellige niveauer i sundhedsvæsenet, som gerne vil arbejde med inddragelse af patienterne. Der er masser af erfaringer, der viser, at brugerinddragelse gavner patienten og skaber bedre og mere effektive sygdomsforløb. Så længe vi ikke har veldokumenteret viden om, hvilke metoder der virker, er det dog vanskeligt at overbevise lederne i sundhedsvæsenet om, at brugerinddragelse skal prioriteres," siger Morten Freil.

Bestyrelsesformand i ViBIS, Lars Engberg, supplerer: "Jeg opfordrer enheder på sundhedsområdet til at bidrage til det nye videnscenter – både i form af deres nuværende erfaringer og ved at igangsætte projekter, der skal undersøge og dokumentere effekten af brugerinddragelse i det danske sundhedsvæsen. Samtidig ønsker jeg, at mange vil se det nye videnscenter som en mulighed for at få rådgivning."

Multisyge mest udsatte

Brugerinddragelse er vigtigt for alle patienter. Men noget tyder på, at det især er hos kronikere med mere end én lidelse, at der vil være meget at hente, hvis patienter og pårørende spiller en større rolle i behandlingsforløbet. Denne patientgruppe er typisk afhængig af, at deres samlede situation bliver set på tværs af specialer og sektorer, hvilket blandt andet er en udfordring på grund af den stigende standardisering og centralisering i sundhedsvæsenet.

Tal fra kræftområdet viser eksempelvis, at der er flere patienter med kræft, som overlever i forhold til tidligere. Til sammenligning er overlevelsesraten over en 10-årig periode faldet med 50 procent for de patienter, der både har kræft og samtidigt lider af kroniske sygdomme. Det skyldes blandt andet, at sundhedsvæsenet er blevet dårligere til at håndtere de komplicerede patientforløb.

Hos TrygFonden, som i mange år har arbejdet målrettet med at forbedre patientsikkerhed og mulighederne for mennesker med kronisk sygdom, ser men et stort potentiale i videnscentret.

- Der er selvfølgelig mere end ét svar på den udvikling. Men hvis vi kan finde nogle metoder, der systematisk inddrager patienten – den eneste, der jo oplever det samlede forløb og kender sin egen livssituation – vil det være et væsentligt bidrag til at sikre den rette behandling, siger Mette Meldgaard, områdechef for sundhed i TrygFonden.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078