23948sdkhjf

Hånddesinfektion er ofte bedre end vand og sæbe

Retningslinjer: Revideret standard for håndhygiejne anbefaler sundhedssektoren at anvende håndsdesinfektion frem for håndvask, når hænderne er synligt rene og tørre.
Det har længe været kendt, at god håndhygiejne er vejen frem, hvis man vil forebygge smittespredning mellem patienter og personale på hospitaler. Men hvor man tidligere primært har anbefalet sæbe og vand til at forebygge smittespredning på hospitalerne, anbefaler den reviderede standard for håndhygiejne nu primært hånddesinfektion:

"Flere undersøgelser viser, at desinfektion udført med egnede hånddesinfektionsmidler er mere effektivt til drab af mikroorganismer på hænderne end brug af vand og håndsæbe. Desuden virker hånddesinfektionsmidlerne plejende på hænderne, idet der er tilsat stoffer som genindfedter huden. For meget håndvask og forkert brug af sæbe kan give sæberelaterede eksemer på hænderne. Det er arbejdsgruppens konklusion efter revisionen," oplyser Jette Holt, hygiejnesygeplejerske, cand.pæd.pæd, Statens Serum Institut og ordførende for arbejdsgruppen.

Ledelsesansvar

Flere end 80.000 eller 8-10 pct. af patienterne bliver hvert år påført en infektion, mens de er indlagt på et hospital. Konsekvenserne af dette kan være invaliditet og død, øget indlæggelsestid og tilsvarende stigende sygehusomkostninger.

Håndhygiejne før rene og efter urene procedurer kan bidrage til at afbryde smitteveje på en effektiv måde.

"Personalet er bestemt ikke uden viden om forholdene, men den meget travle hverdag betyder, at det kan være svært at få gennemført håndhygiejneprocedurerne effektivt nok i alle de situationer, hvor det kræves. En øget brug af hånddesinfektion, som rent faktisk er nemmere og hurtigere at udføre end den gamle procedure med at vaske hænderne godt og grundigt, kan bidrage til, at personalet udfører håndhygiejne oftere og mere effektivt ifølge de infektionshygiejniske eksperter," siger Helle Stålung fra Dansk Standard.

Håndhygiejnestandarden kræver som de øvrige hygiejnestandarder effektiv forankring i ledelsen, der til syvende og sidst bærer ansvaret for, at der er tilstrækkelige ressourcer og faciliteter til at sikre ordentlig håndhygiejne hos personale, patienter og pårørende.

Information

"En forstærket håndhygiejnisk indsats kræver, at personale, patienter og pårørende kender retningslinjerne og efterlever dem i praksis. Information om retningslinjerne til alle grupper er af stor betydning. Vi kan ikke forvente, at personalet agerer på en bestemt måde, hvis ikke de har fået information om det. Det er derfor altafgørende, at ledelsen tager ansvaret alvorligt," siger Torben Abildgaard Pedersen, der er ansvarlig for ledelsesstandarden på hygiejneområdet.

Standarden er blevet revideret i et samarbejde mellem Dansk Standard, Statens Serum Institut og infektionshygiejniske eksperter fra landets sygehuse.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.07