23948sdkhjf

Hjælp til selvhjælp skal øge ældres livskvalitet

At mestre livet hele livet. Det er, hvad de fleste ønsker at kunne. Derfor giver Esbjerg Kommune hjælp til selvhjælp, når en borger har brug for praktisk hjælp eller personlig pleje, og støtter den enkelte i at kunne gøre mest muligt selv. Målet er klart: Det handler om livskvalitet.
Esbjerg Kommune har igennem nogen tid afprøvet en arbejdsform, som har fokus på at støtte beboere på plejecentre og brugere af hjemmepleje i at udvikle evnen til så vidt muligt at kunne klare sig selv og dermed være uafhængig af hjælp i hverdagen. Nu er kommunen klar til at tage den nye arbejdsform i brug inden for hele pleje- og ældreområdet.

Det handler om livskvalitet

"I Esbjerg Kommune lægger vi vægt på, at alle borgere kan leve et aktivt liv med livskvalitet, hvor de er i stand til at klare sig selv længst muligt. Vi kalder det længst muligt aktiv i eget liv. Derfor sætter vi fokus på borgernes egne ressourcer og muligheden for at forbedre dem, når de har brug for vores hjælp," siger formanden for sundheds- og omsorgsudvalget Henning Ravn.

Kommunen støtter borgeren i at sætte mål for, hvad han eller hun ønsker at kunne klare selv. Formålet at finde frem til netop det, som motiverer den enkelte og giver den enkelte livskvalitet. Når målet er sat, arbejder kommunen sammen med borgeren for at nå det. Borgeren er en aktiv medspiller.

"Vi ser det som vores fornemste opgave at støtte den enkelte i at kunne gøre mest muligt selv. Derfor går vi fra at gøre tingene for borgeren til så vidt muligt at gøre tingene sammen med borgeren," siger direktør for Sundhed & Omsorg Arne Nikolajsen.

Kommunen har allerede gode erfaringer med den nye arbejdsform, som skal hjælpe ældre og andre med behov for pleje med at blive eller forblive selvhjulpne. For eksempel kan ældre, som før skulle have hjælp til at gå i bad, nu selv gå i bad, når de har lyst.

Afsæt i borgernes ønsker

De fleste synes, det giver frihed og livskvalitet at kunne gøre ting selv og være uafhængig af hjælp i dagligdagen. Esbjerg Kommune har spurgt mere end 1.000 borgere på 55 - 65 år om, hvad der er et godt seniorliv for dem. Svarene viser blandt andet, at 96 pct. ønsker at have mulighed for selv at tilrettelægge hverdagen, når de bliver ældre.

Det er med afsæt i borgernes ønsker, at Esbjerg Kommune har udformet sin seniorpolitik. Den politik, som nu danner rammen for Esbjerg Kommunes indsats på pleje- og ældreområdet.

"Når flere bliver i stand til at leve et selvstændigt og uafhængigt liv længere, bliver der samtidigt bedre tid og råd til at hjælpe dem, der ikke kan selv," siger formanden for sundheds- og omsorgsudvalget Henning Ravn.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062