Slut med ventetider?
Fremover kan du på sundhed.dk også sammenligne ventetider, hvis du skal til praktiserende speciallæge. Den mulighed er de fleste danskere interesseret i.
En god service
Ofte har vi også brug for at konsultere en praktiserende speciallæge, hvor behandlingen ikke er akut, og hvor man kan komme til at vente på første konsultation. Der kan være tale om fx en praktiserende øjenlæge eller ørelæge, hvor almindelige borgere kan henvende sig uden henvisning fra egen læge, eller en praktiserende speciallæge, som fx en børnelæge, reumatolog, hudlæge, gynækolog, eller psykiater, hvor der normalt kræves henvisning fra egen læge. De praktiserende speciallæger, som almindelige borgere frit kan vælge imellem, fremgår af vejviseren på sundhed.dk, hvor man nu også kan få oplysning om ventetid og bruge denne til at vælge behandler.
"Borgerne får en god service, og kan vælge at rykke til en anden behandler, hvis ventetiden betyder mest for valget af behandler. Vi betaler for ydelserne, og bruger overenskomsterne til at sikre borgerne åbenhed og brugbar information," siger Anders Kühnau, næstformand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, RLTN.
En stor indsats
Alt tyder på at langt de fleste vil finde oplysningen relevant. I august-september har Analyse Danmark på vegne af sundhed.dk spurgt 1000 danskere om interessen for fx at kunne se ventetider hos praktiserende speciallæger, og 83,2 procent svarer ja til, at de er interesserede i dette.
Baggrunden for løsningen er regionernes overenskomst med de praktiserende speciallæger, som fastlægger de ydelser, almindelige borgere kan få hos praktiserende speciallæger for regionens regning. I forbindelse med overenskomsten er det aftalt, at speciallægerne offentliggør ventetider, så borgeren i sundhed.dks Vejviser kan finde og sammenligne oplysningerne.
"Vores cirka 1000 medlemmer har gjort en stor indsats for at inddatere ventetiderne, og vi arbejder løbende på at få de sidste med," siger Mikkel Holmelund, næstformand for Foreningen af Praktiserende Speciallæger.
Kortere ventetid
Den ventetid, som offentliggøres på nettet, er den forventede gennemsnitlige ventetid fra patienten tager kontakt og til en ikke-akut konsultation hos speciallægen. Speciallægerne opdaterer ventetidsoplysningen mindst en gang hver anden måned, og borgerne finder ventetiderne i sundhed.dks Vejviser, som også bruges til at finde behandlere. Senere vil også ventetider fra ca. 1400 psykologer, knap 1000 fysioterapeuter, knap 270 kiropraktorer og ca. 800 fodterapeuter dukke op i Vejviseren.
Hvis patienten i forbindelse med kontakt til speciallægen vil acceptere en afbudstid, er ventetiden mindre, mens den er større, hvis patienten har særlige ønsker til ugedag og tidspunkt. Herudover tages der også hensyn til, hvad patienten er henvist for, således at patienter med akut behov for konsultation kommer hurtigere til.
Mangler enkelte
Man kan opleve, at enkelte speciallæger endnu ikke har fået inddateret oplysningerne, men pt har 2/3 af speciallægerne på landsplan indtastet oplysningerne, og i Nordjylland har 3/4 tilmeldt sig. Langt de fleste vil derfor kunne finde en speciallæge i nærheden, hvor der er åbenhed om ventetiden.
"Region Nordjylland vil aktivt følge op på, at de sidste 25 procent kommer med, og vi vil løbende følge med i, at ventetiderne også opdateres," siger Carsten Rabe Kvist, kontorchef i Primær Sundhed, Region Nordjylland.
De samlede udgifter til ydelser hos praktiserende speciallæger løb i 2010 op i 3 milliarder kroner, som regionerne betaler på borgernes vegne. Det svarer til cirka 1/4 af de samlede udgifter til sundhed i praksis-sektoren.