Ny forskning: Sygeplejersker er bedre
Konsultationer hos en sygeplejerske ruster patienten bedre til selv at tackle sin sygdom end konsultationer hos en læge. Det viser en Ph.d.-afhandling fra Kong Christian X's Gigthospital i Gråsten og Vejle Sygehus.
"Tendensen er tydelig: Efter et år med sygeplejekonsultationer føler patienten sig bedre klædt på til at tage vare om sin sygdom, end hvis patienten ikke havde haft faste kontroller, eller hvis patienten var blevet fulgt af gigtlæger," siger Jette Primdahl. Hun fortsætter:
"Samtidig stiger deres tillid og tilfredshed med den ambulante kontrol, og det går tilsvarende godt med at holde sygdommen under kontrol "
Tiltro til egne evner
Jette Primdahl understreger, at en del af succesen blandt andet skyldes, at patienterne ser de samme to sygeplejersker gennem hele forløbet. Samme tætte kontakt til få personer er ikke altid mulig ved lægekonsultationerne. Det er desuden vigtigt, at sygeplejerskerne altid kan trække på en læge, f.eks. hvis sygdommen blusser op.
"Desuden viser interview med deltagere fra forskellige typer ambulant kontrol, at sygeplejerskerne taler med patienten om andre ting end lægerne gør. Sygeplejerskerne har en mere holistisk tilgang til patienten og der er mindre grad af autoritetstro over for sygeplejerskerne i forhold til lægerne. I stedet for kun at dreje sig om selve sygdommen, kommer samtalen også til at dreje sig om familie, arbejdsliv og om hele patientens situation."
Sygeplejekonsultationerne bliver i disse år etableret på mange hospitaler på grund af lægemangel.
"Men man kan håbe, at de er kommet for at blive," siger Gigtforeningens direktør, Lene Witte, og begrunder:
"Kroniske patienter skal leve med deres sygdom resten af livet. Derfor er det afgørende for patienterne, at de oplever at blive informeret og inddraget tilstrækkelig, så de får de bedst mulige redskaber til at håndtere deres sygdom."