23948sdkhjf

Forebyggelsen af tryksår

Internationale guidelines: Den rigtige kost spiller en afgørende rolle i den forebyggende behandling af tryksår
Underernæring er en stor risikofaktor for udvikling af tryksår. Derfor er det vigtigt, at hver enkelt del af plejemiljøet fører tilsyn med - og vurderer - den ernæringsmæssige status hos den enkelte patient, som har risiko for at udvikle tryksår. Det fastslår de generelle anbefalinger i de internationale guidelines til forebyggelse af tryksår.

Her lægges bl.a. vægt på betydningen af en tidlig identifikation og styring af underernæring. Personer med risiko for at udvikle tryksår kan nemlig også være i risiko for underernæring, og derfor bør der føres tilsyn med den ernæringsmæssige status. Det anbefales at bruge et validt, pålideligt og praktisk værktøj til at føre tilsyn med ernæringen, som er hurtigt og nemt at bruge - og samtidig acceptabelt for både plejepersonale og patient.

Klar politik

Det anbefales videre at have en politik klar for tilsynet med den ernæringsmæssige status i alle dele af plejemiljøet, kombineret med en anbefalet hyppighed for tilsyn. Hver enkelt person, som er i risikogruppen for underernæring og tryksår, bør henvises til en diætist og - hvis der er behov for det - et tværfagligt ernæringshold bestående af en diætist, en sygeplejerske med speciale i ernæring, en mediciner, en tale- og sprogterapeut, en erhvervsterapeut og evt en tandlæge.

Hvis det ernæringsmæssige tilsyn viser, at en person har tilbøjeligheder til at udvikle tryksår eller er fejlernæret eller er i ernæringsmæssig risiko, bør en mere omfattende ernæringsmæssig vurdering finde sted, udført af en diætist eller et tværfagligt ernæringshold.

Specifikke anbefalinger

Patienter kan have brug for forskellige former for ernæringsstyring under deres sygdom. Det anbefales at følge relevante og bevisbaserede guidelines for ernæring og væskeindtag specifikt for disse patienter. Det er bl.a. tilbud om proteinrige blandede orale ernæringskorrekte tilskud eller sondemad som supplement til den normale kost.

Oral ernæring (via normal spisning eller med supplerende sip spisning) er den foretrukne form for ernæringsindtag og bør bakkes op, når det er muligt. Orale ernæringstilskud er værdifulde, da mange patienter med tilbøjelighed til tryksår ofte ikke kan dække deres ernæringsmæssige behov via normal spisning. Ydermere virker orale ernæringstilskud som forbundet med en markant reducerende faktor for udvikling af tryksår, sammenlignet med almindelig pleje.

Sondemad kan være nødvendig, hvis oral ernæring er utilstrækkelig eller ikke er mulig, baseret på patientens tilstand og mål. F.eks. imellem de almindelige måltider for at undgå en reduktion af normal føde- og væskeindtag ved de almindelige spisetider.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078