Sund By Netværket sætter fokus på arbejdspladsen
Sund By Netværket, der arbejder med lokal forebyggelse på sundhedsområdet, har netop udgivet 9 skridt til Sundhed og trivsel på arbejdspladsen - den gode kommunale model. Blandt bogens ni forfattere er folkesundhedskonsulent Michael Jørgensen fra Lolland Kommune.
"Fra et forebyggelsessynspunkt er arbejdspladsen et oplagt sted at sætte ind," siger Michael Jørgensen, "for her kan vi få de raske borgere i tale. De har typisk en begrænset kontakt med kommunen og sundhedsvæsenet, netop fordi de er raske og i arbejde. Det skulle de gerne blive ved med at være, og derfor er forebyggelsesindsatsen vigtig."
Effektiv sundhedsfremme
Arbejdspladsens betydning for sundhedsfremme er længe blevet fremhævet af både WHO og den danske regering. Det er der flere grunde til. For det første er et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø i sig selv med til at forebygge sygdom. For det andet er arbejdspladsen et vigtigt socialt netværk, og undersøgelser har vist, at den kan være en effektiv ramme om for eksempel rygestop, fordi kollegerne bakker hinanden op.For virksomhederne ligger gevinsten i en mere attraktiv arbejdsplads og et lavere sygefravær. Internationale undersøgelser viser, at investeringer i sundhedsfremme kan komme 2½ til 10 gange igen, og at gevinsten er størst, når initiativerne tænkes sammen i en strategi og en sundhedspolitik.
Når indsatsen bredes
"Som noget nyt beskriver vi, hvordan disse indsatser kan bredes ud til sygemeldte og arbejdsløse borgere," fortæller Michael Jørgensen. "Ligesom vi gerne vil tænke sundhed ind i den måde arbejdspladsen fungerer på, så skal vi også gøre det med aktiveringstilbud, og i det hele taget i sammenhænge, hvor borgerne kommer i kontakt med kommunen."Faktisk er der god grund til at være særlig opmærksom på borgere, der pludselig bliver arbejdsløse eller på anden måde mister kontakten til arbejdsmarkedet. "Statistisk set er der sammenhæng mellem indkomst, social status og sundhed," slutter Michael Jørgensen. "Vi skal sikre, at arbejdsløshed ikke fører til dårligt helbred, og hvis vi kan forbedre lediges sundhed, kan der skubbes en positiv spiral i gang, så de både kommer i job og får et liv med bedre trivsel."
Fakta
Sund By Netværket blev etableret i 1991 som et nationalt forum for samarbejde om den lokale forebyggelsesindsats. Det har i øjeblikket 67 kommuner - bl.a. Lolland Kommune - og to regioner som deltagere.