23948sdkhjf

Løft med omtanke gavnligt for ryggen

Ny viden: Fysisk belastning kan udsætte degenerering af rygsøjlens bruskskiver, viser ny amerikansk forskning
Et nyt forskningsresultat sætter spørgsmålstegn ved den udbredte antagelse, at rygsøjlens bruskskiver (diskus) degenereres af hyppige løft eller anden form for belastning på grund af det pres, rygsøjlen udsættes for, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Tværtimod er der faktisk noget, der tyder på, at løft med omtanke kun er gavnligt. Forskningsteamet blev ledet af Tapio Videman fra Alberta, USA. Det studerede mandlige tvillinger, hvor den ene var tungere end den anden – i gennemsnit 13 kg tungere. Men selv om den ene tvilling altså slæbte rundt på ekstra kilo døgnet rundt, var der ingen tegn på, at den øgede vægt forårsagede skade på rygsøjlens diskus.

Faktisk konstaterede man, at den tunge tvilling havde diskus, der var lidt mindre degenererede sammenlignet med den lette tvilling.

Ifølge Magasinet Arbejdsmiljø konkluderer forskerne, at fysisk belastning kan udsætte degenerering af diskus, fordi det styrker knogler, muskler og sener.

De mener også, at en fysisk belastning, som man er vant til, og som er inden for visse grænser, ikke skader en diskus. Det lægger op til nye forebyggelsesstrategier og patientuddannelse.

Rådet fra forskerne lyder, at er man usikker på, om fysisk belastning vil skade ryggen på arbejdet, hjemme eller i træningslokalet, så skal man udfordre sin rygsøjle ved gradvist at øge den daglige fysiske belastning.

Undersøgelsen er udført af Tapio Videman, Laura E. Gibbons, Jaakko Kaprio og Michele C. Battié. Den er beskrevet i The Spine Journal, 2010.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062