23948sdkhjf

Risiko for demens stiger efter 90 års alderen

Risikoen for at blive dement stiger voldsomt, når mennesker har passeret 90 år. Det viser en amerikansk demensundersøgelse, hvor forskere i fem år (2003 til og med 2007) fulgte 330 personer i alderen 90 til 102 år.

Ingen havde ved starten udvist tegn på demens, men i løbet af de fem år fandt man 140 nye tilfælde af demens. De fleste tilfælde (60 pct.) skyldtes Alzheimer’s sygdom, mens vaskulær demens var årsag til 22 pct. af tilfældene.

For de 90-årige fordobles risikoen for hvert femte år, mens den for de over 100-årige stiger med over 41 pct. om året.

Ifølge lektor ved Dansk Center for Aldringsforskning, læge Bernard Jeune, er det nyt, at antallet af nye demens-tilfælde stiger så kraftigt, efter man er fyldt 90 år. Gruppen af de ældste ældre stiger, og derfor vil antallet af demente også vokse.

Det er uundgåeligt, men det er ikke ensbetydende med, at demens relativt set bliver et større problem, end det er i dag. For hvis vi bliver bedre til at forebygge og helbrede problemer som for højt blodtryk, hjertekarsygdomme og blodpropper i hjernen, vil det trække problemet den anden vej, mener Bernard Jeune.

Forskning fra Dansk Center for Aldringsforskning viser, at mange af de ældste klarer sig godt. Således er andelen, som klarer sig uden eller med meget lidt hjælp, altid ca. en tredjedel af de 95-årige, 98-årige og 100-årige. Bernard Jeune forklarer dette med, at de "dårligere" dør hele tiden, så det er de bedste, som overlever.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094