FOA: Kommuner forsømmer deres lederuddannelse
Undersøgelse: En tredjedel af landets kommuner har ingen faste tilbud om lederuddannelse, selv om offentlige ledere har ret til en lederuddannelse, mener FOA
Det er et rystende højt tal, mener Jakob Bang, forbundssekretær i FOA - Fag og Arbejde:
FOAs 5000 ledermedlemmer er blandt velfærdssamfundets nøglepersoner. De er ansvarlig for den konkrete ældrepleje, børneomsorg, skolevedligeholdelse og rengøring - personer, der er helt afgørende for den kvalitet, borgerne oplever. Derfor er det så oplagt at satse på uddannelse og udvikling af netop den gruppe - og tilsvarende uforståeligt, at ikke alle kommuner for længst har taget fat på det," siger Jakob Bang.
Undersøgelsen viser også, at 60 pct. af lederne ikke ved, at de har ret til en lederuddannelse.
I FOA skaber det ærgrelse, at så mange ledere ikke kender til deres ret til uddannelse, og Jakob Bang opfordrer kommunerne til i langt højere grad at oplyse lederne om deres rettigheder.
Han mener, at det vil motivere flere til at tage en uddannelse, hvilket i sidste evne vil være til gavn for borgerne.
Ifølge Jakob Bang skal FOA nok gøre sit for at sikre, at ledermedlemmerne informeres om den adgang til uddannelse, som der blev aftalt ved trepartsaftalen i 2007. Men det er lige så vigtigt, at kommuner og regioner informerer om retten til uddannelse, og at de ikke overser - men tværtimod dyrker - de ledergrupper, der har ansvaret for den direkte borgerservice, pointerer han.
KL afviser kritik
I KL afviser man FOAs kritik. Ifølge en undersøgelse, KL gennemførte i april, vurderer alle kommuner, at de lever op til de forpligtelser, som trepartsaftalen indeholder.
Det undrer mig, at FOA kritiserer kommunernes indsats i forhold til lederuddannelse. Deres egen undersøgelse viser, at to ud af tre ledere har gennemført en lederuddannelse, og at jo større lederansvar, jo mere lederuddannelse har FOAs ledermedlemmer. Det synes jeg da er meget betryggende," siger formanden for KLs Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg Erik Nielsen (S).
Der er meget stor spredning blandt FOAs ledermedlemmer - fra mange med meget lille ledelsesansvar - til en gruppe, som er institutionsledere. Kun de sidste er omfattet af retten til lederuddannelse. Det fremgår ikke af FOAs undersøgelse, hvor mange af institutionslederne med størst ledelsesansvar, der har en lederuddannelse. Men et godt gæt er, at det er næsten alle, påpeger KL.
Mange af FOAs ledermedlemmer er ikke i målgruppen for trepartsaftalen om lederuddannelse på diplomniveau. Det relevante tilbud findes for denne gruppe ofte på AMU-niveau - og der er KL, LO og Undervisningsministeriet i øjeblikket ved at skubbe til aktiviteten gennem et trepartsinitiativ.