23948sdkhjf

Besøgshunde skal skabe overskud i ældreplejen

Tre-årigt pilotprojekt: Skal undersøge brugen af besøgshunde i den danske plejesektor
TrygFonden lancerer projektet TrygFonden Besøgshunde, som skal undersøge brugen af besøgshunde i ældreplejen. Til projektet er tilknyttet forskning, der skal tilvejebringe dokumentation for den positive effekt, som besøgshunde har på ældre og dementes velbefindende. Nu søger TrygFonden frivillige hundeejere til projektet.

TrygFonden Besøgshunde er et korps af almindelige familiehunde, der sammen med deres ejere skal besøge beboere på i første omgang 15 udvalgte plejecentre.

Besøgshundene er en del af et tre-årigt pilotprojekt, som TrygFonden har taget initiativ til. De første besøgshunde forventes at besøge de deltagende plejecentre i begyndelsen af december i år.

Gode erfaringer

På flere plejecentre i Danmark har man allerede god erfaring med hunde og andre dyr som terapeutisk behandling og aktiveringstilbud til beboerne. Men den videnskabelige dokumentation af effekten og organiseringen af brugen af dyr er meget mangelfuld.

Formålet med TrygFonden Besøgshunde er at tilvejebringe bedre viden om de positive psykiske, sociale og fysiologiske effekter, som besøgshunde har på ældre og demente, og hvordan man bedst implementerer brugen af besøgshunde på plejecentre. Erfaringerne fra de 15 deltagende centre i Vejle, Kerteminde og Næstved skal deles med landets øvrige kommuner og andre interesserede.

“Jeg har under mine besøg på plejecentre i bl.a. Vejle oplevet den glæde, som besøgshunde skaber blandt beboerne. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi i TrygFonden nu kan lancere et projekt, der kan skabe glæde for endnu flere ældre og samtidig tilvejebringe videnskabelig dokumentation for besøgshundes gavnlige effekt på ældre og demente.

Jeg er sikker på, at den viden og de erfaringer, vi får i løbet af de næste tre år, vil bidrage betydeligt til øget brug af dyr i bl.a. ældreplejen," siger Trine Heidemann fra TrygFonden.

Banebrydende forskning

Det er forskere fra Aarhus Universitet, der skal gennemføre forskningen, som vil blive fulgt i både Danmark og i udlandet.

“Vi forventer at dokumentere den positive effekt, som besøgshunde har på ældre og dementes velbefindende.

Vi skal bl.a. undersøge hundenes effekt i forhold til robotsæler og en helt almindelig bamse hjemme fra børneværelset. Vores antagelse er, at besøgshunde har en større effekt på de ældre end de to ikke-levende alternativer. Det skal vi dokumentere og finde årsagen til," siger ph.d. Karen Thodberg, seniorforsker ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet.

I Vejle Kommune har man allerede gode erfaringer med hunde og andre dyr på plejecentrene, og man ser frem til at få tilknyttet endnu flere hunde gennem TrygFonden Besøgshunde.

“Vi vil meget gerne arbejde på baggrund af dokumenteret viden, og derfor glæder det os, at vi nu skal medvirke til at tilvejebringe videnskabelig dokumentation for besøgshundes effekt.

Og med TrygFonden Besøgshunde får endnu flere af vores beboere mulighed for at få kontakt til hunde - det er rigtig glædeligt," siger Anette Styrup Bang, chef for Senior Service, Drift i Vejle Kommune.

Interesserede hundeejere, der bor i nærheden af Vejle, Kerteminde og Næstved, kan melde sig til TrygFonden Besøgshunde frem til den 9. august i år på besøgshunde.dk. I efteråret vil egnede hunde blive indkaldt til lokale sessioner, hvor deres fysiske og mentale tilstand og robusthed vil blive undersøgt af en dyrlæge og en hundeadfærdsinstruktør, inden de bliver endeligt optaget i TrygFonden Besøgshunde.

Læs mere om projektet på besøgshunde.dk.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096