23948sdkhjf

Køkkenfolk styrketræner

Styrketræning hjælper køkkenpersonalet i Gladsaxe Kommune til at klare omsorgscenterets tunge gryder
Et arbejdsmiljøprojekt i Gladsaxe Kommune har sat fokus på medarbejdergrupper, som normalt bliver overset, når arbejdsmiljøet bliver gået efter i sømmene. Bl.a. har køkkenpersonalet på Omsorgscenter Egegården styrketrænet for bedre at kunne håndtere det tunge køkkengrej.

Kommunen kalder selv projektet for banebrydende. Og ifølge kommunens daglige leder for køkken-, ejendoms- og rengøringspersonalet, Marianne Nissen, var det på tide, at en glemt medarbejdergruppe er kommet i fokus. Marianne Nissen har været primus motor bag det nye projekt rettet mod køkkenpersonale, rengøringsmedarbejdere og teknisk service-medarbejdere.

“Vi er vant til at arbejde målrettet med hjemmehjælpernes og plejepersonalets arbejdsmiljø og med god grund. Men der er altså også andre medarbejdergrupper, som har fysisk krævende opgaver. Mine køkkenmedarbejdere skal løfte tunge kasser med råvarer og gryder af en størrelse, som får en gryde i en almindelig husholdning til at ligne noget fra et dukkehus," siger hun.

Derfor har Enhedsplejen Egegård i Gladsaxe Kommune gennemført et arbejdsmiljøprojekt, der fokuserer på at give styrketræning til denne nye målgruppe. Formålet har været at styrke musklerne i kroppen, så de bedre kan klare de fysiske belastninger, der følger af at løfte tunge ting, gøre rent og klare alle de praktiske opgaver fra a til z på et plejehjem. Og medarbejderne har været begejstret for projektet.

“Mange er blevet overrasket over, hvor meget det hjælper at styrke kroppen bare et par gange om ugen. Nogle er endda begyndt at træne i deres frokostpause, og mange taler om, de vil starte på konditionstræning," fortæller Marianne Nissen.

Individuel vejledning

Udover at fokusere på nye medarbejdergrupper er projektet også unikt i sin metode. Hver enkelt medarbejder får nemlig individuel vejledning fra fysio- og ergoterapeuter, der i samarbejde med medarbejderen laver et individuelt træningsprogram.

På den måde bruges terapeuternes faglige viden konkret med fokus på den enkelte medarbejders individuelle behov i forhold til de daglige arbejdssituationer. Og det er vel at mærke ved udelukkende at gøre brug af de faglige ressourcer, der i forvejen er i omsorgscenteret.

“Jeg kan tydeligt mærke, at personalet føler sig trygge ved, at de får støtte fra professionelle folk, som ved, hvad de taler om. Det gør altså en stor forskel," påpeger Marianne Nissen, som håber, at projektet på sigt vil kunne bidrage til et lavere sygefravær.

Tanken er at udbrede indsatsen for et bedre arbejdsmiljø til andre målgrupper på ældreområdet end de traditionelle.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081