23948sdkhjf

Hjælpemiddelforskning høster anerkendelse

Hæderspris: Hjælpemiddelinstituttets forsker Åse Brandt hædres med Vanførefondens Forskerpris på 100.000 kr. Hun har lavet forskning, der bedrer forholdene for fysisk handicappede og deres funktionsmuligheder i samfundet
Åse Brandt, forsker ved Hjælpemiddelinstituttet, modtager Vanførefondens Forskerpris 2010 for sin forskning om hjælpemidler. Som en af de få forskere, der beskæftiger sig med hjælpemiddelområdet, nærer hun håb om, at forskerprisen vil være med til at øge interessen for forskning i hjælpemidler:

"Det er meget vigtigt, at vi får gang i mere forskning på området, for forskningen er det faglige fundament, som al hjælpemiddelformidling bygger på," siger Åse Brandt. Hun giver udtryk for, at Vanførefondens anerkendelse af forskning i hjælpemidler forhåbentlig vil få flere til at interessere sig for området - og på sigt give hjælpemiddelforskningen bedre vilkår.

For tiden arbejder Åse Brandt på en større undersøgelse om forebyggelse i hjemmeplejen ved hjælp af forflytningshjælpemidler som fx loftslifte, glidestykker og vendehjælpemidler. I undersøgelsen indgår registrering af tilfredsheden hos de brugere, der bliver forflyttet med hjælpemidlerne – og brugerperspektivet har altid karakteriseret Åse Brandts forskning. Hendes resultater bliver formidlet, så de kan bruges i praksis, for resultaterne skal gavne brugeren og forøge kvaliteten i de offentlige ydelser på hjælpemiddelområdet.

Et godt eksempel herpå er oversættelsen til dansk og valideringen af en amerikansk metode til at måle brugertilfredsheden med hjælpemidler i 2002. Hun har desuden været med til at udvikle en nordisk metode til at vurdere effekten af hjælpemidler, der understøtter mobilitet. Disse "måleredskaber" gav i efteråret 2008 udslag i artikler i dagspressen om, hvordan gangbesværede kom ud og deltog mere aktivt i samfundet ved hjælp af rollatorer.

Vigtig forskning

Vanførefondens Forskerpris ser Åse Brandt som en tilkendegivelse af, hvor vigtig forskning i hjælpemiddelområdet er:

"Jeg er utroligt glad, stolt og beæret. Det er jo et skulderklap og en anerkendelse af det arbejde, jeg har lavet," siger Åse Brandt.

Også Hjælpemiddelinstituttets direktør Niels-Erik Mathiasen deler hendes begejstring over prisen:

"Det er en fornem anerkendelse af Åse Brandts arbejde og af hjælpemiddelområdet som forskningsfelt," siger han.

"Det sender et signal til alle om, at forskningen er vigtig, fordi den sikrer dokumenteret viden, og det er der i høj grad brug for."

Vanførefonden uddeler prisen til en forsker, som har bidraget til at begrænse forekomsten af fysiske handicap på grund af sygdom, medfødte lidelser eller tilskadekomst. Ud over æren følger der 100.000 kr. med forskerprisen.

Om Vanførefonden

Vanførefondens Forskerpris er ikke knyttet til bestemte fag- eller forskningsområder og gives til forskere, som øger samfundets erkendelse af konsekvenserne af et fysisk handicap. Vanførefonden uddeler ca. 5 mio. kr. hvert år til foreninger, selvejende institutioner og enkeltpersoner, der søger fonden.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078