Hjemmetræning skal give ældre et bedre liv
Selvhjulpen: Når de ældre bliver mere uafhængige af andre, oplever de også en bedre livskvalitet, mener Tønder Kommune, der sætter ind med tilbud om træning i hjemmet
I stedet for blot at tildele hjemmehjælp med det samme vil kommunen nu tilbyde hjemmetræning, så mange af de ældre bliver i stand til at få hverdagen til at fungere uden hjemmehjælp eller med begrænset hjælp.
Med udgangspunkt i den enkelte borgers behov og muligheder vil vi gennem træning hjemme hos de ældre styrke og udvikle deres ressourcer, så de kan klare meget mere selv.
Det giver stolthed, større selvværd og øget livskvalitet for den enkelte," siger formanden for kommunens sundhedsudvalg, Kirsten Dahlmann (V). I første omgang vil tilbuddet om hjemmetræning rette sig mod nye borgere, som søger om hjemmehjælp. I hvert enkelt tilfælde foretages en vurdering af, om den ældre gennem målrettet træning kan bringes til at klare sig uden hjemmehjælp eller med hjemmehjælp i begrænset omfang.
I givet fald vil kommunens terapeuter i samarbejde med den enkelte borger lave et individuelt trænings- og aktivitetsprogram, og selve træningen forestås af specialuddannet sosu-personale i de ældres eget hjem.
Større uafhængighed
Gennem træning kan mange af de ældre f.eks. blive i stand til selv at klare indkøb eller støvsugning. Der kan også være tale om hjælp til selv at klare badet og den personlige hygiejne eller til selv at komme ud af sengen. Det kunne ligeledes være tilskyndelse til at deltage i fritidsaktiviteter og andre former for samvær og fællesskab, der giver en mere indholdsrig hverdag," siger Kirsten Dahlmann.
Hun understreger, at alle, som har behov for det, naturligvis fortsat vil få den nødvendige pleje og omsorg.
De fleste mennesker ønsker at klare sig selv, bl.a. fordi det giver større uafhængighed og frihed og dermed øget livskvalitet. Det viser erfaringer fra Fredericia Kommune også. Her har man allerede været i gang i et års tid, og der er opnået gode resultater til stor tilfredshed for de ældre," siger borgmester Laurids Rudebeck (V).
Han tilføjer, at der naturligvis også ligger økonomiske overvejelser bag. Der bliver flere og flere ældre, og sygehusene er hurtigere til at sende patienterne hjem til mere pleje og efterbehandling. Det giver øget pres på ældreplejen i kommunerne.
Så selvfølgelig handler det også om kroner og øre. Det er dog langt fra sådan, at vi scorer kassen på hjemmetræning, men på sigt kan vi reducere udgiftsstigningen.
Den primære drivkraft er dog ønsket om at give vore ældre medborgere øget livskvalitet," siger Laurids Rudebeck.
Fakta
Tønder Kommune skal investere to mio. kr. i 2010 for at etablere hjemmetræning til omkring 160 ældre. Fra 2011 og frem kræver det en investering på 2,5 mio. kr. pr. år. Til gengæld forventes investeringen at kunne reducere stigningen i hjemmehjælpsforbruget med 0,8 mio. kr. i 2010, og fra 2011 vil stigningen kunne reduceres med omkring 2,5 mio. pr. år.
Ældrerådet i Tønder Kommune bakker op om projektet og mener, at det kan være med til at sikre borgerne øget livskvalitet, stolthed og selvværd ved at styrke og udvikle egne ressourcer. Ældrerådet peger også på, at konceptet kan forebygge indlæggelse og afhængighed af sundhedsydelser.
I Fredericia Kommune har 170 borgere i 2009 været igennem et træningsforløb på gennemsnitligt tre måneder. Erfaringerne herefter er:
42 pct. klarer sig uden hjælp
39 pct. behøver mindre hjælp
19 pct. udviser ingen effekt